Social

#tigan #rom #parlamentul european

Propunere in Parlamentul European: Renuntarea la "rom", revenirea la "tigan"

Un europarlamentar PDL a inaintat Parlamentului European o motiune de rezolutie in care cerea renuntarea la termenul "rom" si revenirea la " ".

Initiatorul propunerii, Sebastian Bodu , sustine ca initiativa sa nu are nicio legatura cu scandalul provocat de repatrierile cetatenilor de origine romana din Franta.

Necesitatea revenirii la termenul de " tigan " se impune, potrivit europarlamentarului, din cauza confuziei create de "rom", care ar face trimitere atat la poporul roman, dar si la locuitorii orasului Roma.

"Avem in Europa chiar si un stat care doreste sa isi schimbe numele doar pentru a indeplini niste criterii, si aici ma refer la Macedonia. Consider ca este important ca toata aceasta confuzie intre roman, rom si roman sa inceteze pentru ca nimeni nu are niciun avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociatii ale celor care acum se numesc romi care solicita revenirea la numele de tigan.

Asadar, sper ca Uniunea Europeana va inlocui termenul de rom cu cel de tigan in toate actele oficiale. De la bun inceput impunerea termenului de rom a fost o greseala pe care acum trebuie sa o reparam", a declarat Sebastian Bodu, citat de Evenimentul Zilei.

Ideea inlocuirii termenului de "rom" cu "tigan" a fost discutata si de seful statului, Traian Basescu, care spune ca schimbarea initiala a fost o greseala.

"Politic, in Romania s-a facut o mare greseala, o realizez si eu acum, cand s-a schimbat numele acestei minoritati din tigani in romi. (...) A fost decizia noastra politica, nu mai stiu cine a luat-o, nici n-am dat atentie atunci, dar ea s-a produs si in momentul de fata la multi dintre cetatenii europeni exista o confuzie, daca romii inseamna romanii, toti 22 de milioane sau e vorba de o etnie", a declarat presedintele la Radio Romania Actualitati .

Deputatul PDL a anuntat si el ca va initia o lege in Parlamentul Romaniei pentru revenirea la "tigan", idee sustinuta si de senatorul PDL Iulian Urban .

Crezi ca inlocuirea termenului "rom" cu "tigan" va imbunatati imaginea Romaniei in Europa?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea