Social

#unirea principatelor #24 ianuarie #alexandru ioan cuza

24 ianuarie, a doua zi a Unirii pentru romani

24 ianuarie 1859 este ziua istorica in care Tara Romaneasca l-a ales domnitor pe Alexandru Ioan Cuza, unindu-se astfel cu Moldova.

Dupa Conventia de la Paris din 1858, Principatele Romane au organizat alegeri pentru adunarile elective, sub supravegherea unor comisii provizorii ale marilor puteri.

In cele doua Principate, sentimentele unioniste au dus la alegerea aceluiasi domnitor, mai intai in Moldova, apoi in Tara Romaneasca.

alexandru ioan cuza, a fost ales domnitor al Moldovei cu unanimitate de voturi in data de 5 ianuarie 1859.

Dupa alegere, o delegatie moldoveneasca a plecat spre Constantinopol pentru a anunta rezultatul alegerii de la Iasi. In trecere prin Tara Romaneasca, moldovenii au influentat decizia conservatorilor din Principat, care l-au ales pe 24 ianuarie 1859 pe Alexandru Ioan Cuza ca domn.

Unirea de facto a Principatelor Romane a fost recunoscuta pe plan interntional la 1 aprilie 1859, la Conferintei de la Paris, cu sprijinul lui Napolen al III-lea, in ciuda opozitiei Turciei si Austriei.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859, numita si "Unirea cea mica" a pus bazele Romaniei moderne.

In 2011, 24 ianuarie nu este sarbatoare legala . Propunerea adoptata de Senat, potrivit careia 24 ianuarie devine zi libera , nu a fost adoptata inca de Camera Deputatilor, dar aceasta sarbatoare ar putea fi recunoscuta incepand din 2012.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea