Social

#delfini esuati #Adopta un delfin #Ziua Delfinului

Ziua Delfinului, zi de doliu in Romania. Cum poti deveni “parintele” unui delfin, fara costuri

De Ziua Delfinului, pe 5 august, ONG Mare Nostrum a decretat zi de doliu, motivul reprezentandu-l situatia grava inregistrata in acest an privind numarul ridicat de delfini esuati, pana in prezent fiind inregistrate 119 cazuri.

”O situatie similara a fost inregistrata in 2012, cand 177 de delfini au esuat din cauza plaselor pescaresti, pe toata durata anului. Din acest motiv, pentru a trage un semnal de alarma privind situatia dramatica a cetaceelor din Marea Neagra, Mare Nostrum pune doliu pe o zi care ar fi trebuit sa fie de celebrare a cetaceelor, nu de informare asupra faptului ca ajung pe cale de disparitie”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de ONG Mare Nostrum.

”ONG Mare Nostrum vorbeste si atrage atentia asupra acestei probleme reale de cativa ani buni de zile, fara a avea ecouri in randul institutiilor direct implicate in problematica. Practic, delfinii esueaza an de an, reprezentand o imagine dezolanta pentru turistii aflati in vacanta pe litoral. In ciuda eforturilor de constientizare pe care le-am facut, in randul pescarilor si al institutiilor direct implicate, interesul a ramas la fel de scazut, nefiind aplicat un plan de masuri pentru a reduce numarul delfinilor esuati. Aceasta situatie ne arata practic implicarea redusa a autoritatilor in a ne asigura un mediu curat.”, spune Mihaela Candea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

In incercarea disperata de a limita numarul delfinilor esuati, ONG Mare Nostrum a trimis nenumarate sesizari catre organele abilitate, pentru a afla raspunsuri legate de situatia pescuitului in conditii de prohibitie la calcan, precum si diverse solicitari legate de amenzile si sesizarile primite aplicate in acest context. Doar Politia de Frontiera a transmis un raspuns, iar  ANPA – principala institutiei care reglementeaza activitatea de pescuit-  nu a formulat un raspuns, cu toate ca solicitarile erau perfect legitime, in conformitate cu prevederile legislative.

„Nu ne-am dori sa spunem asta, dar suntem chiar singuri in lupta pentru conservarea delfinilor. Noi si cei aproape 170 de parinti adoptivi ai delfinilor, care sustin financiar acest program de conservare a delfinilor. Nu este o suma mare, dar ne ajuta sa efectuam monitorizari si sa ne ducem la toate sesizarile primite de la constanteni privind delfinii esuati. Daca este normal? Sigur ca nu este normal! Dar nu putem face mai mult decat atat, in conditiile in care institutiile abilitate nu fac niciun efort sa lucreze impreuna in acest sens. Ce sa mai vorbim de aplicarea  unui plan concret de masuri, prin care sa stopam cumva pescuitul in prohibitie si implicit cazuri de delfini prinsi in plase pescaresti? in curand, vom putea onora cu greu toate sesizarile venite din partea constantenilor, sunt din ce in ce mai multe, iar fondurile pe care le atragem nu se pot aloca pentru aceasta activitate!”, completeaza Mihaela Candea Mirea.

 

Dincolo de acest aspect dramatic, situatia este dublata si de faptul ca organizatia Mare Nostrum suporta deplasarile pentru toate sesizarile legate de delfini esuati EXCLUSIV din donatiile pentru campania ”Adopta un delfin”. Ca si costuri, o deplasare variaza intre 150 si 450 lei, fara a adauga costurile de incinerare. Pentru deplasarile in zona Delta Dunarii, costurile se ridica la 1.000-2.000 lei.

Drept pentru care, ONG Mare Nostrum relanseaza campania ADOPTA UN DELFIN, unica sursa financiara care ajuta in acest moment, echipa sa desfasoare monitorizari terestre si acvatice privind conservarea delfinilor. “Lansam invitatia tuturor iubitorilor de delfini si tuturor celor care constientizeaza problema, sa ne arate cat de mult tin la cetacee, printr-un scurt testimonial video. Primele 5 persoane care ne trimit  testimoniale video in luna august vor putea deveni parintii unuia dintre cei  aproape 500 de delfini identificati in monitorizarile noastre, fara costuri, pentru o perioada de 1 an de zile. Totodata, testimonialele lor ii vor putea convinge si pe ceilalti sa ne sustina. Detalii despre cum poti adopta un delfin aici”, anunta ONG Mare Nostrum.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea