Social

# traditii sf andrei #sf andrei

Zi de mare sarbatoare! Afla de ce trebuie sa intorci azi canile si oalele cu gura in jos

Credinciosii ortodocsi si catolici il sarbatoresc astazi pe Sfantul Apostol Andrei, Cel Intai chemat. In traditia bizantina, acesta este ucenicul lui Iisus care a crestinat aceste meleaguri. De aceea, in 1997, Sfantul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei.

Sfantul Apostol Andrei era frate cu Sfantul Apostol Petru si a fost primul dintre ucenicii pe care Iisus Hristos i-a ales sa propovaduiasca Vestea cea Buna a Mantuirii.

Traditia Bisericii arata ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolul Andrei L-a propovaduit pe Hristos in Bitinia, Bizant, Tracia, Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare, Scitia (adica Dobrogea) si pana in Crimeea.

Sfantul Andrei a avut sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint (in Grecia), cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus de atunci "Crucea Sfantului Andrei".

Ziua de 30 noiembrie, in care se face pomenirea Sfantului Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei, a fost consacrata ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

De aceasta zi sunt legate si o multime de traditii. Spre exemplu, de Sfantul Andrei se pune grau la incolt in vase cu un strat subtire de pamant. In functie de cat de mare si de repede creste graul, asa va fi si urmatorul an pentru persoana careia ii este atribuit vasul.

Pentru ca in aceasta zi se crede ca spiritele rele bantuie casa, canile si oalele se intorc cu gura-n jos. Totodata, in aceasta zi, in podul casei se aseaza 12 cepe mari care sunt lasate acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit indica luni favorabile recoltei.

Aproape 720.000 de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi.

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Experti Cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Rolul tatalului in stabilirea bugetului familiei

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.