Social

# grecia zona euro # greva grecia # banci inchise grecia # datorie grecia # criza grecia

Zi de foc azi pentru Grecia. La ce trebuie sa fie atenti turistii romani!

Astazi, Grecia ar rebui sa plateasca 1,6 miliarde de euro - datorie catre Fondul Monetar International. Deadline-ul a provocat panica printre greci, care au facut cozi la bancomate pentru a retrage banii depozitati. 

Bancile sunt inchise pana pe 6 iulie in Grecia, iar elenii pot retrage bani cu taraita de la bancomate: 60 de euro pe zi, de persoana. Masura nu se extinde la nivelul turistilor, insa este bine, daca vreti sa plecati in vacanta, sa va luati ceva mai multi bani cash la voi, iar plata cazarii fie sa o faceti din tara, online, fie sa va interesati daca puteti plati cu cardul de credit/debit la hotelul unde veti sta. 

Pe de alta parte, situatia financiara nu este deloc roz in cazul Greciei. "Degradarea ratingului NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank și Alpha reflectă, în opinia Fitch, faptul că aceste bănci au eșuat și ar fi intrat în incapacitate de plată, dacă n-ar fi fost impus un control asupra capitalurilor, dată fiind afluxul de retrageri ale depozitelor și decizia Băncii Centrale Europene din 28 iunie de a nu mări plafonul lichidităților de urgență pentru Banca Greciei”, explică agenția într-un comunicat.

Mai multe tensiuni se resimt in partea de nord a Greciei, in si in apropiere de Capitala, unde au loc si proteste ample, insa in cele mai multe locatii turistice criza fiind doar un subiect de discutie la televizor. Totusi, eventualele greve sau proteste v-ar putea afecta (cum este in cazul transporturilor cu feribotul), asa ca interesati-va din timp de programul acestora. In plus, pe 5 iulie, ziua referendumului, puteti sa va asteptati la evenimente mai putin placute. 

Situatia din Grecia ar putea avea egecte si in Romania, cele mai multe fiind resimtite pe piata valutara. La noi mai funcţionează în prezent patru bănci grecești, Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească și Piraeus. Puse la comun, activele lor reprezintă 12% din sistemul bancar românesc. Însă un detaliu important este faptul că cele patru bănci grecești din ţară joacă după regulile Băncii Naţionale a Românie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea