Social

#politica #interviu #zatreanu

Zatreanu: Femeile din politica ar trebui sa apeleze la bisturiu

Doar trei femei din parlament se imbraca bine, in rest e teroare, este parerea lui euro ca sa fac fericiti 100 de oameni". si arunca 100 de euro. Geoana, ca sa nu fie mai prejos, zice ca vrea sa arunce 200 de euro ca sa faca 200 de oameni fericiti, la care, pilotul zice: "Domne, daca va arunc pe amandoi, ii fac fericiti pe toti".

"Udrea nu poate fi regina regelui"

Sa presupunem ca scena politica este o tabla de sah. Dumneavoastra ce piesa ati fi?

Mi-ar placea sa fiu "regele". Acum nu pot sa spun ca sunt rege, dar sunt un om independent. Nu ascult orbeste de directivele care se dau, le trec prin prisma mea. Aici ma refer la sarcinile de partid.

Cine este "regina" politicii?

"Regina" se poate misca pe toate planurile, are grad de libertate mai mare decat regele. Nu stiu daca Udrea poate sa fie regina, e prea mult spus, se poate interpreta. Nu poate sa fie regina regelui, eu fiind regele. Sunt divortat. Eu il consider pe Traian Basescu fiind cel mai activ din politica.

Emil Boc ce piesa ar fi?

Nu exista piesa pe tabla de sah pentru Boc, este un personaj aparte. Cred ca situatia actuala il depaseste, nu intruneste toate calitatile unui prim-ministru. ii trebuie o putere mai mare de a sti sa se impuna in fata oamenilor din partid. Cred ca e prea moale.

"Misoginismul este, in continuare, in floare in Romania, iar femeile trebuie sa fie foarte frumoase sau sa aiba in spate un sprijin pentru a fi promovate in politica"

Totusi, Elena Udrea unde si-ar gasi locul pe tabla de sah?

Este o piesa care inca nu s-a descoperit. Nu e pion, nu e cal, cred ca altfel se numeste piesa ei, dar nu de sah. Este o luptatoare.

Cine sunt "turele" politicii romanesti?

Sunt multi care ar putea sa intruneasca calitatile unui turn, adica sa mearga la stanga, la dreapta, inainte si inapoi, nu pe ocolite sau pe diagonala. Turele sunt piese foarte valoroase, si pentru un partid sunt foarte importante. Cred ca Vasile Blaga este un om dintr-o bucata, merge pe un drum drept, am regretat foarte tare ca nu a iesit primar al Capitalei. Este un turn, ca sa nu zic tura.

Cine sunt "caii" politicii?

Calul este un animal inteligent, care trage multe, merge si in stanga si in dreapta, nu are o directie clara, merge pe ocolite, ca sa-si atinga scopul. Cred ca Daniel Funeriu este un exemplu bun.

Cine poate fi "nebun?

Nu avem in politica nebuni, doar nebuni frumosi. Theodor Paleologu scotea niste cugetari si niste fraze foarte fumoase si care au ramas in istoria nescrisa gen "pleasca", dar pline de har. Consider ca a fost o figura intr-un guvern. Ca si Cristi Preda.

Dar pionii?

Toti oamenii care muncesc si trag din greu sunt scutul din fata celor care conduc. Putem pune ca pioni majoritatea senatorilor si deputatilor.

De ce credeti ca Guvernul Boc a decis sa sacrifice pionii?

Intotdeauna este mai usor sa sacrifici pionii si, ca la sah, se pastreaza piesele cu valoare. si in razboi pionii sunt sacrificati.

Ce v-ati propus sa faceti anul acesta pentru Colegiul 14?

Exista un lucru pe care as fi vrut sa il fac de 1 Iunie, insa nu cred ca este momentul acum. Am avut o dicutie cu conducerea Institutului de Hematologie. Au mare nevoie de sange si voiam sa fac o actiune de sensibilizare a locuitorilor din Colegiul 14, sa doneze sange, dar, din pacate, timpul este prea scurt, asa ca voi incerca sa fac abia in toamna acest lucru. E o actiune mare, cu corturi de colectare, cu flyere in fiecare casuta postala, cu diplome, ca in strainatate.

Pe langa beneficiile pe care le da statul, vreau sa trimit, prin tragere la sorti, o pereche intr-un weekend, la hotel de patru stele, in Sinaia. Voi continua colectarea de carte, am dat multe carti la toate scolile, exceptie facand, in acest moment, doar Liceul "Al. I. Cuza". in afara de ce imi doneaza persoanele din Colegiu, de la diferite edituri, am cumparat carti, pe care apoi le-am donat. Am cumparat o data de 1.500 de lei si a doua oara de vreo 2.000 de lei.

In Colegiu, am si o zona cu probleme destul de serioase. Este vorba despre 1 Decembrie, unde exista cateva blocuri care au fost initial camine si au fost vandute unor angajati. Este o mizerie cumplita in interior, proprietarii nu platesc lumina. Aveau datorii imense, insa am reusit sa le fac o noua esalonare a datoriilor.

Cele mai importante initiative legislative?

Unele sunt in curs de a fi discutate la Senat sau la Camera. in ceea ce priveste proiectul legislativ cu ziua de 24 ianuarie - zi libera, am constatat ca tot spectrul politic a apreciat ca aceasta sarbatoarea este printre cele mai importante, chiar a doua dupa 1 Decembrie. Un alt proiect de lege prevedea ca din 2011 sa se introduca sahul in invatamantul primar. Reprezentantii ministerului mi-au spus ca s-au gandit ca introducerea sahului in scoli sa se faca printr-un ordin al ministrului.

Pro sau contra legalizarii prostitutiei?

Pentru. Consider ca este mult mai civilizat ca prostituatele sa stea intr-un loc bine stiut, caldut cu verdeata ca sa zic asa, unde pot fi verificate, urmarite sa-si plateasca taxele, sa nu mai fie ca acum pe strada. Cel mai bine ar fi sa stea in case de toleranta.

E criza, avem bani pentru a construi case de toleranta?

Intotdeauna se gasesc bani, este o afacere destul de infloritoare. insa sunt interese mult prea mari, cu bani multi pusi in joc, pe ca proxenetii sa o lase sa fie la vedere, prin lege.

Credeti ca-si mai permite romanul sa se duca la prostituate?

Probabil ca isi permite. si femei se duc... la femei.

Dumneavostra ati fost?

Am fost, dar in tinerete.

De unde pana unde aceasta pasiune pentru sah?

Am avut o inclinatie catre sport, am jucat baschet, am lucrat cu halterele. si in campania electorala am organizat foarte multe competitii. si de 1 mai, in scolile si liceele din Colegiu, a avut loc o competitie de sah si de fotbal, cu permii, diplome. Acum un an si jumatate, un prieten m-a intrebat daca vreau sa sprijin miscarea sahista, pentru ca nu au fonduri, si am zis ca hai sa vad jumatate de an cum este si am sprijinit si material si prin vorba buna vreo patru competitii. Am facut prima mutare. La parlament am reusit anul trecut sa fac doua turnee.

Se vorbeste despre restructurari in in invatamant. in acest sens, vom avea profesori de sah in scoli?

Este o problema, eu am prevazut in proiectul meu de lege si am vorbit cu reprezentantii ministerului de resort, insa trebuie prevazute in buget salariile profesorilor. Tocmai de aceea vorbim despre anul 2011 si, implicit, de un nou buget. Vor fi instructori de sah care pot fi jucatori de sah sau profesori de sport care sa faca cursuri de invatare a sahului cu Federatia de sah. Banii vin de la Ministerul Educatiei, se vor face module psihopedagogice.

"Fiecare, la locul lui de munca, mai are momente in care este obosit, mai atipeste, mai citeste un ziar. Noi suntem aratati numai in momentele cand unul casca sau, cum s-a intamplat de curand, se uita la un film porno."

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea