Social

Zambaccianul lui Mitrea

Miron Mitrea a aflat ieri invinuirile care ii sint aduse de DNA, intr-o cauza separata din dosarul ,, Zambaccian . El este cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite , cu privire la renovarea unei case apartinind mamei sale, realizata tot de Sergiu Sechelariu .

La iesirea din DNA, Mitrea a povestit ce a facut timp de doua ore in camera de audieri a procurorilor anticoruptie: M-au intrebat despre lucrarea pe care a facut-o firma lui la casa mamei mele. Le-am spus cind s-a facut, cind am platit-o, cit a costat si le trimit actele in cursul saptaminii urmatoare.
El a mai explicat ca este vorba despre o casa din Baneasa, de o lucrare in valoare de 3,5 miliarde de lei, facuta de fima Vertcon si achitata in 2001. Vor sa verifice daca s-au facut platile, cum s-au dat banii Nu exista ca si in Zambaccian o suma sau o acuzatie, gen termopane, ci respectiv se verifica daca a fost achitata.
Mitrea a mai spus ca ancheta in situatia actuala mi se pare normala. N-am simtit altceva decit o ancheta fireasca. A fost o lucrare, exista o suspiciune pe care si eu as fi avut-o.

Mitrea: Am facut o prostie, si o platesc

Mitrea a mai spus ieri ca nu crede ca a dat cineva o declaratie impotriva sa si ca DNA ar fi ajuns sa-l verifice pornind de la o alta pista: Nu-i nevoie sa fie un denuntator, in documentele firmei exista o lucrare. Cred ca prostia pe care am facut-o, sa iau o firma din grupul lui Sergiu Sechelariu la aceasta lucrare, m-a introdus in acest caz. Am facut o prostie si o platesc din punct de vedere mediatic si moral. Din punct de vedere juridic, nu. Fostul ministru a mai spus ca anchetatorii l-au intrebat cum a fost numit in functie Sergiu Sechelariu: Am explicat filmul numirii de secretar de stat. Cit despre Irina Jianu , fosta sefa la Inspectoratul de Stat in Constructii, el a negat ca ar fi propus-o cineva de sus, explicind ca ar fi numit-o dupa ce a cunoscut-o la Bacau, prin intermediul lui Sergiu Sechelariu. M-au intrebat doar daca dl Nastase mi i-a propus pe vreunul dintre ei si am spus ca nu.
Fostul ministru a aratat ca mama sa, Viorica Gabriela Mitrea, nu are nici o legatura cu lucrarile de extindere, iar eventuala culpa si-o asuma in intregime. Casa este a mamei mele, dar eu sint cel care am selectat firma. Eu m-am ocupat de problema si eu mi-o asum. Asa e normal, a spus Mitrea.

Actele il contrazic pe Mitrea

Intre anii 2001 si 2004, nimeni n-ar fi crezut ca imobilul din strada Iancu Nicolae nr. 37 D din Voluntari apartine familiei lui Mitrea. Oficial, in acte figura un anume Ion Scarlat. In acest interval de timp insa, casa a fost renovata si i s-a aplicat o extindere de peste 100 de metri patrati, lucrari efectuate de firma Vertcon, apartinind lui Sergiu Sechelariu.
Ion Scarlat a platit constiincios impozitele pe proprietate pina pe 2 februarie 2004 cind, potrivit documentelor, casa a fost cumparata si oficial de Gabriela Viorica Mitrea, mama secretarului general al PSD. Batrina apare si acum in acte ca fiind stapina vilei, desi Miron Mitrea sustine ca imobilul i-a fost vindut fostului secretar de stat Marius Opran, in primavara lui 2004.

Tot termopanele

Prin urmare, actele oficiale contrazic declaratiile celor implicati in tranzactionarile succesive ale vilei 37 D. In cele sase luni in care firma Vertcon a lucrat la extinderea cu 100 mp, casa era in catastife proprietatea lui Ion Scarlat. Miron Mitrea spune ca este foarte posibil ca mama sa sa o fi inregistrat abia cind s-a hotarit s-o vinda: A inregistrat-o cu intirziere, dar am toate actele care dovedesc anul de achizitie 2001.

Marius Opran spune ca a cumparat vila in primavara lui 2004, dar nici acum nu s-a inscris ca proprietar. I-a platit Vioricai Mitrea 280.000 de euro, insa n-a facut modificarile din cadastru, deoarece sustine ca a hotarit sa o vinda la rindul lui. Am cumparat-o pentru fiica mea, sa-i fac o surpriza, dar a spus ca ea nu vrea sa se mute la tara. Prefera sa stea cu chirie, declara Opran. Nu a vrut sa o pastreze pentru el, fiindca ar trebui sa mai investeasca circa 200.000 de euro ca sa o aduca la standardele potrivite, spune el: Finisajele sint catastrofale. Curtea este placata cu faianta care s-a si spart. Extinderea arata ca un spital, toata din termopane, nu se poate locui acolo. Acesta este motivul care l-a facut pe Opran sa o scoata la vinzare anul trecut. Spune ca anul trecut a dat anunt la ziar si acum citeva zile a aparut primul posibil client. Din 2001 si pina acum, vila nu a fost locuita de nimeni.

Legatura cu Nastase

Firma Vertcon, fondata si detinuta de Sergiu Sechelariu si Irina Jianu, a fost la un moment dat si proprietar al unui etaj al imobilului din Zambaccian. In prezent, nici Jianu, nici Sechelariu nu mai figureaza ca proprietari. Ei si-au cedat, in anul 2001, actiunile unor apropiati din firma Conimpuls, apartinind lui Sergiu Sechelariu, care a construit si blocul din Zambaccian. DNA pastreaza in continuare tacerea fata de mersul anchetei. Insa, din comunicatele de pina acum, si declaratiile date de Adrian Nastase si Miron Mitrea, reiese ca procurorii investigheaza in acest dosar o eventuala dare de mita , din partea invinuitei Irinei Jianu si a martorului Sergiu Sechelariu, pentru a fi mentinuti in functii la Ministerul Transporturilor. Mita ar consta in termopane si mobila in valoare de peste un milion euro la imobilul din Zambaccian, in cazul lui Adrian Nastase, si lucrari de 3,5 miliarde de lei, la vila Vioricai Gabriela Mitrea.

Vila lui Mitrea e a lui Burci
Miron Mitrea a avut mai multe episoade imobiliare in timpul mandatului de ministru. In doua dintre ele a fost implicat colegul sau de partid Eugen Arnautu, iar intr-una patronul Prima TV, Cristian Burci, beneficiarul afacerii Mitrea TV.

Miron Mitrea i-a vindut fostului deputat PSD Eugen Arnautu o vila pe str. Aviator Ion Marasescu, cu 480.000 de euro. Din banii luati, el a cumparat vila in care locuieste acum, in strada Dr. Lister din cartierul Cotroceni, pe care a dat 180.000 de euro. Spre deosebire de alti politicieni, care nu pot justifica achizitiile facute, Mitrea nu poate spune unde sint banii ramasi dupa aceasta tranzactie. Adaugind si un apartament vindut cu 52.000 de euro, sotii Mitrea au adunat astfel 532.000 de euro, dar in declaratia de avere, cei doi au in conturi sume care totalizeaza putin peste 70.000 de euro. Eugen Arnautu, fost deputat PSD, recunoaste ca a cumparat, in ianuarie 2004, vila din Aviator Ion Marasescu si se declara foarte multumit de pretul dat.

Arnautu sau Burci?

Eugen Arnautu figureaza insa si-n actele unui impresionant domeniu situat in str. Vasile Alecsandri din comuna Tunari. In mijlocul proprietatii se intind un lac artificial, construit in 2004, si doua imobile, unul finalizat si altul inca in constructie. Vecinii povestesc ca, asa cum sotii Nastase mergeau sa vada cum evolueaza lucrarile la vila din Christian Tell, apartinind in acte lui Paul Opris, asa veneau si sotii Mitrea in vizita pe str. Vasile Alecsandri. Intrebat daca este paravan pentru Mitrea in Tunari, Arnautu s-a enervat: Dar ce sint eu, papagalul lui Mitrea? Eu sint om de afaceri. Sint prieten cu Mitrea, dar nu sint papagalul lui. Mitrea motiveaza vizitele in Tunari prin pasiunea sa pentru constructii, pasiune ce-l facea sa-si gaseasca timp ca sa verifice lucrarile de la vilele prietenilor sai.

Un nume cunoscut: Cristian Burci

Eugen Arnautu ne-a oferit insa si un alt detaliu semnificativ: Din cei 14.000 de metri patrati, eu detin doar 4.000 si casa neterminata. Am stopat lucrarile in 2004, ca nu mai aveam bani. Restul de 10.000 de metri, cu lac cu tot, apartin lui Cristian Burci. Cristian Burci este fostul patron al Prima TV si principalul beneficiar al afacerii cunoscute sub numele Mitrea TV. Ministerul condus de Mitrea a virat aproape 6 milioane de dolari unei televiziuni interne din Constanta, de unde banii au plecat catre firmele lui Cristian Burci, sub forma de publicitate si consultanta. Burci ar putea fi, asadar, un alt prieten ale carui constructii a simtit Miron Mitrea nevoia sa le verifice.

Patent PSD-ist

Cronologia vinzarii-cumpararii atit a casei de la numarul 37D din Voluntari, cit si a celei tranzactionate cu Arnautu pare sa dezvaluie mecanismul prin care politicienii isi pastreaza imobilele care nu incap in declaratiile de avere. In vinzarile de imobile ale familiei Mitrea exista citeva coincidente frapante. Si fostul ministru, si mama sa si-au vindut casele unor PSD-isti de frunte. Miron Mitrea catre Eugen Arnautu, iar Viorica Mitrea lui Marius Opran. In ambele cazuri, protagonistii spun ca au incheiat afacerea in 2001, respectiv in 2002, dar actele arata inceputul anului 2004 ca date de efectuare a ambelor tranzactii.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea