Social

World Vision Romania plateste cocteiluri la "Mc Monis" din banii destinati sinistratilor

Ca urmare a valului de inundatii care a afectat Banatul si Moldova, organizatia crestina de sorginte americana World Vision Romania (WVR) impreuna cu Realitatea TV au demarat doua campanii publice vizand strangerea de fonduri pentru persoanele sinistrate din cele doua zone calamitate. Ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate la luxosul restaurant "Mc Monis", oficialii WVR au raportat finalizarea celor doua campanii umanitare, anuntand ca in cadrul programului "Realitatea face digul", destinat sinistratilor din Timis, s-au strans 46,44 mld. ROL, in vreme ce campania "Tara", destinata judetelor Vrancea, Bacau si Galati, a adunat donatii in valoare de 270.887 USD. Desi pe site-ul www.worldvision.ro organizatia crestina de sorginte americana preciza ca donatiile romanilor vor ajunge "SIGUR la ei" (n.r. - la sinistrati), ieri, Anita Delhaas, director national al WVR, a recunoscut nonsalant ca organizatia pe care o conduce a retinut din donatii, drept "costuri de monitorizare, evaluare si administrare" a resurselor celor doua campanii, un procent care fluctueaza intre 16 si 25%. Surprinzator, din sumele retinute din donatiile destinate sinistratilor, organizatia crestina WVR si-a achitat costurile inchirierii salii de conferinte la "Mc Monis", inclusiv un minicocteil oferit jurnalistilor prezenti la eveniment.





Anita Delhass a dezvaluit, ieri, ca in urma celor doua campanii umanitare demarate de organizatia pe care o conduce, in speta campania "Realitatea face digul" (destinata sinistratilor din Timis) si campania "Tara" (destinata sinistratilor din Vrancea, Bacau si Galati), s-au strans donatii insumand 46,44 mld. ROL, respectiv 270.887 USD. Desi pe site-ul sau WVR asigura donatorii ca varsamintele vor fi destinate integral ajutorarii sinistratilor, Delhaas a recunoscut ca organizatia pe care o reprezinta a retinut din sumele adunate in campania "Tara" 22,9% drept "costuri directe si indirecte de implementare". In incercarea de a argumenta ca WVR a retinut perfect legal peste 62.000 USD din donatiile destinate sinistratilor, Delhaas a risipit mitul de voluntariat tesut in jurul organizatiei pe care o conduce, explicand ca "WVR are cheltuieli cu salarii, cu inchirierea imobilelor, cu autoturismele...". Chestionata in privinta sumelor retinute de WVR drept "costuri de monitorizare, evaluare si administrare" in cadrul campaniei "Realitatea face digul", Delhaas nu a putut oferi un raspuns. Cu toate acestea, WVR a dezvaluit ca din cele 46,44 mld. ROL donate in scopul ajutorarii sinistratilor timiseni, o mare parte au fost alocate unor cheltuieli "indirecte". Astfel, WVR a cheltuit 592,3 mil. ROL pentru " documentatie tehnica si selectia de oferte pentru firma de constructii " (105,42 mil. ROL - pregatirea documentatiei tehnice si selectia de oferte; 486,88 mil. ROL - anunturi in presa locala si centrala), alte 542,04 mil. ROL pentru "supravegherea procesului de constructie si coordonare proiect", 101,12 mil. ROL pentru "transportul si logistica" deplasarii hranei si materialelor igienico-sanitare si de stricta necesitate si alti 486,87 mil. ROL pentru "transport, logistica si raportare media" in cadrul componentei "Evaluare comunitara". Ce au primit sinistratii ? Delhaas a oferit raspunsul: hrana - 447,21 mil. ROL, materiale igienico-sanitare si de stricta necesitate - 286,67 mil. lei si un program de... "art terapie pentru copii" (sic!!!) insumand 146,5 mil. ROL. In plus, WVR a mai directionat pana acum alte 21,4 mld. ROL pentru constructia a 31 de case ce urmeaza a fi receptionate cel mai devreme in jurul datei de 10 decembrie a.c. Reamintim ca in cadrul campaniei "Infern in Paradis", WVR a strans din donatii peste 17,9 mld. ROL, insa a retinut peste 2,8 mld. ROL drept suma reprezentand costuri de monitorizare, evaluare si administrare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea