Social

Weekend la Biserica scufundata din Belis

ong>Casele cocotate pe damburi au facut loc lacului de acumulare . Ruinele ies de sub ape si se lasa fotografiate. Nu-i roman mai cu spirit de aventura sa nu-si doreasca o tura in insulele Seychelles , unde te scufunzi cu o bucata de carne de vita in harpon si hranesti rechini mici si blanzi ca niste mati. Putini au bani de insule, insa nu e neaparat sa scrie pe tine mogul ca sa-ti inmoi sosetele din neopren in locuri unice. De pilda, la Biserica scufundata din Belis, judetul Cluj, dupa niste ploi sanatoase, cand lacul nu bate spre secare. Iar acuma in octombrie e chiar o provocare, ca apa se face rece. Si nu-i nici un bai daca ti se face pielea de gaina, ca ai in jur proprietari de pensiuni care-ti trag porci la gratar pana-ti creste inima la loc. Mai ales ca nu esti scafandru incepator – nici nu e recomandata biserica pentru novici. Ruine decolorate de soare Biserica, la care ajungi din Cluj-Napoca mergand spre Huedin pe E 60 si apoi cotind spre Belis vreo 25 de kilometri, a ramas singura in vale prin anii 60, cand casele au fost cocotate pe damburi, spre a face loc unui lac de acumulare. In verile secetoase, ruinele constructiei de secol 14 ies de sub ape complet si se lasa decolorate de soare si pozate de turisti, ca oricum altceva de facut mai bun n-au. Cand e inundata pana-n varf, ca sa-i afli fundatia o cauti pe la 30 de metri, cu o oaie, doua pe tine sa-ti tina de cald, ca apa e ca gheata. Si o lanterna puternica, deoarece mai jos de 15 metri adancime, unde vizibilitatea ajunge in zilele bune la cinci metri, undele devin vinete. Placinte cu branza ca in Apuseni Intors la lumina, realizezi ca locul mare si gol din mijlocul fiintei tale e stomacul. Indrepti barca spre statiunea Fantanele – Belis si cauti o gustare. Nerecomandat restaurantul, ca bucataria e slaba si pana vin ospatarii albesti. Daca ti s-au dezlipit narile dupa excursia in adancuri, le folosesti si te indruma ele. Urci spre sat si gasesti de unde vine bucuria. Ca oare ce poti gasi acasa, la cate-un localnic, in afara de odai curate, dulai cat niste vitei care ti se-aseaza la picioare si cate-o icoana? Ciorbe gatite cu drag, din tot ce misca si prin gospodarii (exclus caini si pisici), facute fara economie la smantana, patrunjel si daraburi de carne, tocanite cu galusti si niste placinte cu branza sau mere care ele singure sunt un motiv sa tragi o fuga pana-n Apuseni. Si povesti despre Biserica scufundata, numai bune de luat in cap cand il asezi in perna... Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta.
  •   2007-10-05
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.