Social

#securitate #justitie #romania #cnsas

Washington Times denunta generalii de Securitate cu pozitii cheie din Romania

Cei 20 de ani de la caderea Comunismului in Europa de Est nu au fost de ajuns pentru rezolvarea mostenirii arhivelor securitatii. Cele mai multe tari din zona au legiferat deschiderea arhivelor politiei politice, dar efectele ar putea se faca vazute si peste mai multi ani, scrie Washington Post .

Romania si Ungaria sunt ultimele tari care mai pastreaza sute de mii de dosare care au legatura cu persoane importante din mediul de afaceri si politica, conform publicatiei americane.

Scriitorul roman, Stelian Tanase, este nominalizat de jurnalisti printre victimele Securitatii. Supravegheat permanent cu microfoane in casa, Tanase a fost tradat de prietenul lui cel mai bun, singurul om in care avea cu adevarat incredere.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a reclamat faptul ca 70.000 de dosare nu au fost predate de catre serviciile de informatii, sub pretextul securitatii nationale. Fostii generali de Securitate ocupa astfel pozitii importante in afaceri, media si politica.

cornel nistorescu este citat de Washington Post cu o declaratie pesimista: dosarele importante nu vor fi niciodata deschise pentru ca statul este condus de cei care le-au facut.

Ungaria este singura tara fost comunista din Europa de Est fara o lege pentru deschiderea dosarelor, informeaza Romania Libera. Serviciile de informatii maghiare pastreaza mai mult de un sfert din arhiva politiei politice, considerate secret de stat .

 

Citeste si

Le Monde acuza Romania de protectie politica pentru tortionari

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea