Social

#walesa #polonia #wojciech jaruzelski #razboi #comunism

Walesa ia aparea fostului dictator comunist

, liderul istoric al miscarii anticomuniste Solidaritatea din Polonia, l-a aparat implicit miercuri pe fostul dictator comunist, generalul Wojciech Jaruzelski , judecat pentru masacrul muncitorilor din 1970.

Generalul Jaruzelski, in varsta de 85 de ani, care era doar ministru al apararii in 1970, "nu avea un cuvant prea mare de spus, pentru ca atunci primsecretarul Partidului Comunist facea legea", a declarat , in fata tribunalului regional din Varsovia. "Potrivit zvonurilor de atunci, militia a tras asupra muncitorilor, nu armata", a adaugat el.

Walesa si Jaruzelski, fosti inamici, si-au dat mana inaintea audierii asa cum fac "un general si caporal", a declarat Walesa.

Lech Walesa , in varsta de 65 de ani, a fost chemat in calitate de martor, avand in ca a participat in decembrie 1970 la revolta muncitorilor de pe litoralul Marii Baltice, care s-au soldat oficial cu circa 50 de morti, impuscati de politie si armata.

Generalul Jaruzelski si mai multi responsabili de rang inalt ai regimului comunist sunt judecati pentru implicare in masacrul din 1970, intr-un proces interminabil, care a inceput de mai mult de zece ani.

Fostul dictator comunist este judecat in paralel din aprilie 2007 pentru "crime comuniste", pentru ca a impus in Polonia in 1981. El risca o pedeapsa cu inchisoarea de zece ani.

a fost in functie din 1981 pana in 1989. El a reprimat in 1981 miscarea Solidaritatea a lui Lech Walesa, care a devenit in 1980 primul sindicat independent din lumea comunista. Jaruzelski a facilitat totusi tranzitia democratica a Poloniei, acceptand in 1989 sa imparta puterea cu opozitia anticomunista, reprezentata de Solidaritatea, inainte de a se retrage in 1990.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea