Social

#economii #guvern #pensie facultativa

Vrei o pensie decenta? Sistemul privat este solutia

Romanii nu s-au inghesuit in sistemul de pensii private. Doar 190.000 de persoane au pensii private facultative, pilonul III.

Cei care vor pensii mari, trebuie sa apeleze la fondurile private, spune ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Fiecare, daca vrea o pensie cu mult mai mare, sa-si asume riscul de a investi in sectorul privat de asigurari de pensii pe viitor, dar sistemul public nu poate sustine", a declarat ministrul, citat de Gandul.

Pensiile speciale ale circa 27.000 de romani seaca resursele fondului de pensii de stat , acestia incasand aproape o cincime din bugetul total de pensii.

"Nu putem merge cu aceleasi discrepante, 27.000 de pensionari din 5,9 milioane detin 18 la suta", a mai spus Videanu.

In momentul de fata exista 13 fonduri private de pensii, care detin fonduri totale de peste 55 de milioane de euro. Banii sunt investiti in titluri de stat , obligatiuni ale firmelor private sau pe bursa.

Indiferent de salariu, contributia la un fond de pensii nu poate fi mai mare de 15% din salariul mediu brut. Depunerile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile. Acestea se scad din impozitul pe venit global cel mult 33,3 euro pe an, potrivit Gandul.

Banii depusi nu pot fi incasati mai devreme de iesirea la pensie, dar, in caz de deces, banii vor fi incasati de mostenitorii legali, la fel ca si conturile bancare.

 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Experti Cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Experti Cariera


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.