Social

Vracii ucraineni scot dintii sucevenilor pe bani putini

De multe ori, naivii ajung la un medic adevarat dupa ce au fost tratati de impostori.

Satele si catunele sucevene sint asaltate de indivizi din Ucraina, care se dau medici si ii trateaza pe localnici la preturi mult mai mici decit cele percepute la cabinetele autorizate. Desi ucrainenii se jura ca sint doctori adevarati, nimeni nu a putut prezenta vreodata vreun document. Citiva dintre acesti impostori au ajuns deja pe mina procurorilor suceveni.

La inceput au fost cazuri izolate, insa treptat fenomenul s-a extins, iar asa-zisii medici au ajuns sa aiba o clientela bogata prin satele Sucevei, profitind de naivitatea si saracia localnicilor.

Ei isi improvizeaza un cabinet in casa sau chiar in grajdul cuiva, iar pacientii incep sa curga. Nu de putine ori insa, cei care au apelat la cunostintele vracilor din Ucraina au ajuns apoi intr-un spital adevarat, pentru a-si trata complicatiile aparute.

Localitatile cele mai vizate de ucraineni sint in special cele aflate in apropierea granitei (Ulma, Izvoarele Sucevei, Brodina), dar succesul inregistrat acolo i-a facut pe acestia sa isi extinda afacerea. Astfel ca medicii ucraineni au vindecat si la Zvoristea, Paltinoasa, Granicesti, Zamostea sau Dumbraveni.

100.000 de lei maseaua stricata

Impostorii isi aleg specializari medicale nu din cale afara de complicate, constienti ca pot pune in pericol viata oamenilor. Ultimul caz depistat de autoritatile sucevene s-a petrecut saptamina trecuta, atunci cind in plasa politistilor a cazut cetateanul ucrainean Vasile Scurtu. La ora la care a fost depistat, medicul era in plina activitate de extractie a unei masele de la un batrin. Scurtu isi amenajase cabinetul in casa unei octogenare din comuna Arbore, iar la usa mai asteptau zece pacienti cu falca umflata.

Oamenii legii au stabilit ca individul frecventa comuna de aproape doi ani, timp in care se specializase in servicii stomatologice . Cum tariful pentru o extractie dentara era de 100.000 de lei vechi, fata de 500.000 la cabinetele autorizate, Scurtu isi crease o lista lunga de clienti in zona.

El a incercat sa ii convinga pe politisti ca este medic stomatolog in Ucraina, insa nu a putut proba acest lucru cu nici un fel de document. Impotriva lui a fost inceputa urmarirea penala.

Reumatism cu arsuri

Un alt caz petrecut recent este cel al unui batrin din satul Poiana Marului. Din cauza durerilor reumatice insuportabile, el a apelat la remediile unui medic ucrainean, care i-a prescris un gen de unguent, cu care sa se unga pe picioare. Dupa o saptamina de tratament, pe pielea batrinului au aparut numeroase arsuri, fapt ce l-a determinat sa mearga la un consult de specialitate. Tratamentul aplicat de ucrainean l-a costat pe batrin 400.000 de lei si trei luni de spitalizare.

Noi nu putem face nimic

w Chiar daca institutia noastra a notat toate reclamatiile referitor la existenta acestor medici, noi nu putem face nimic, noi nu sintem abilitati sa intram in curtile oamenilor ca sa-i prindem pe acei doctori. Numai politistii din respectivele localitati, la apelul nostru, pot verifica, prin mandat, acele locuinte in care se banuieste ca ar trata acei doctori. Este o problema grava, de care speram sa scapam in cele din urma, a declarat directorul adjunct din cadrul DSP Suceava, Alexandru Lazareanu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea