Social

Votul secret, speranta lui Nastase

Adrian Nastase are sanse sa-si scape casele din Zambaccian si Cornu de perchezitia procurorilor DNA. Deputatii coalitiei guvernamentale se pronunta, alaturi de PSD si PRM, pentru vot secret pe perchezitie . Exceptie face PD.

PD sustine votul deschis pe subiectul perchezitiei caselor lui Adrian Nastase, a precizat liderul grupului deputatilor democrati, Cristian Radulescu . Colegul lui Alin Albu a acceptat faptul ca un vot secret asupra perchezitiei il avantajeaza pe Nastase. Dar crede ca deputatii, chiar si cu un vot secret, vor sustine perchezitia: Imaginea parlamentarilor e foarte proasta si un vot contra perchezitiei poate fi fatal. Am incredere in colegii mei din Alianta. Si mai radical a fost ieri deputatul PD Daniel Buda : Lupta eficienta impotriva coruptiei nu inseamna sa te ascunzi in spatele unui vot. Daca procurorii considera ca e nevoie de perchezitie, nu cred ca oamenii politici trebuie sa se opuna.

Liberalii, suparati pe Macovei si pe Basescu

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, s-a exprimat pentru vot secret. Si i-a criticat, din nou, pe Monica Macovei si pe Traian Basescu: Regulamentul nu este explicit, dar spiritul lui, in general, la votul de persoana, sustine vot secret. Cu una, doua exceptii, PNL va vota pentru perchezitie, dar ii vom atrage atentia ministrului Justitiei, Macovei, ca cererea de per-chezitie trebuia semnata si de Ilie Botos. Antonescu a recunoscut ca nu e sigur de votul partenerilor sai din Coalitie: UDMR nu a votat alaturi de noi la legea privind agentii acoperiti, dar cred ca, in mare, deputatii Coalitiei vor vota pentru perchezitie, pentru ca imaginea Parlamentului e foarte proasta. Daca se respinge la vot perchezitia, atunci opinia publica va spune ca toata clasa politica e corupta si exista un singur cirmaci corect.

PC: Deputatilor le e frica de precedent

Conservatorii sint alunecosi. Stabilim luni, in sedinta Coalitiei, cum sa votam, a spus purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca . Mai precis a fost deputatul Ciuca, in calitate de analist politic: Daca va fi vot secret, cred ca cererea de perchezitie poate fi acceptata la milimetru. Daca va fi vot deschis, perchezitia va trece fara emotii. Saptamina aceasta se va da, de fapt, un vot emotional: ba impotriva lui Adrian Nastase, ba contra perchezitiei, pe considerentul ca deputatii nu vor sa se creeze un precedent de pe urma caruia vor putea suferi si alti parlamentari care vor avea, in viitor, probleme cu Justitia.

Deputatii UDMR se pronunta, ca si cei ai PSD, PRM si PNL, pentru vot secret. Motivul: Se face referire la o persoana si, ca principiu uzitat pina acum, se voteaza secret, potrivit deputatului Varga Attila.

Hrebenciuc cere vot secret

Viorel Hrebenciuc, seful grupului PSD din Camera, a anuntat ca va cere plenului sa se recurga la vot secret. Regulamentul Camerei Deputatilor nu prevede explicit formula de vot in astfel de situatii. Articolul 23 al Regulamentului precizeaza doar ca presedintele Camerei sau un grup parlamentar pot cere un tip de vot, secret sau deschis. Deputatii ar trebui, astfel, sa voteze de doua ori: o data, pentru formula de vot preferata si, a doua oara, pe fond, pentru cererea de perchezitie. Potrivit Regulamentului, pentru ca perchezitia sa fie acceptata este nevoie de votul a jumatate plus unul din numarul deputatilor prezenti la sedinta.

Astazi, Biroul Permanent al Camerei va stabili ziua in care plenul deputatilor va vota, in aceasta saptamina, pro sau contra perchezitionarii caselor lui Adrian Nastase din Zambaccian si Cornu. Liderii PD propun ca deputatii sa voteze marti, 7 martie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea