Social

Votca agita spiritele

Europarlamentarii au reusit sa ajunga marti la o definitie de compromis a votcii, o tema care a produs „ ameteala “ timp de 18 ani. obtinuta din cartofi sau cereale isi va putea mentine pe eticheta denumirea traditionala, in timp ce bautura obtinuta din fructe sau melasa va trebui sa fie insotita de specificatia „blended“ (amestec). Totodata, bautura va trebui sa aiba peste 37,5 grade pentru a fi considerata votca . Acesta este compromisul la care a ajuns Comisia pentru mediu, sanatate si protectia consumatorului din cadrul Parlamentului European, dupa o disputa inaugurata in 2005. Legea trebuie sa treaca si de plenul Parlamentului European, urmind sa intre in vigoare, cel mai devreme, in martie sau aprilie 2007. Razboiul lui Bachus „Traditionalistele“ Suedia, Finlanda, Polonia si tarile baltice , care produc bautura doar din cartofi si cereale, au sustinut ca nici o bautura produsa din fructe si zahar nu ar trebui denumita votca, asa cum era permis pina acum. Toate aceste state, mari producatoare si consumatoare de votca, s-au declarat nedreptatite, pentru ca actuala legislatie a fost stabilita in 1989, inainte ca ele sa devina membre UE. „Liberalismul“ bahic a reunit Marea Britanie, Franta, Bulgaria, Cipru si Ungaria, tari care au modificat patentul nordic si folosesc fructe si zahar la fabricarea bauturii. Marea Britanie, al doilea exportator de votca din UE, s-a aflat intr-o pozitie ingrata, deoarece dorea o definitie vaga pentru votca, dupa ce sustinuse cea mai stricta definitie pentru whisky... Gata cu „facaturile“ Compromisul va permite producatorilor nordici sa-si mentina denumirea actuala a produsului, in timp ce statele care folosesc si alte ingrediente vor trebui sa specifice pe eticheta provenienta acestora. Aceasta va impiedica folosirea unor ingrediente periculoase, sustin europarlamentarii. „Votul comisiei a cautat sa protejeze metodele traditionale de obtinere , mentinind competitia pe piata si informind mai clar consumatorii“, a prezentat avantajele noii legi europene eurodeputatul britanic John Bowis.
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Experti Financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.