Social

Voronin i-a promis lui Medvedev ce nu are

Muzeul Ermitaj nu a pierdut tablourile pe care presedintele Republicii Moldova s-a oferit sa le restituie Federatiei Ruse.

Dornic sa intre in gratiile Kremlinului, presedintele Vladimir Voronin s-a grabit sa restituie Moscovei doua tablouri care, de fapt, nu au parasit teritoriul Rusiei.

La prima intalnire cu presedintele rus Dmitri Medvedev, care a avut loc la summitul CSI de la Sankt-Petersburg, Voronin a anuntat ca are o surpriza placuta pentru gazde – in Republica Moldova au fost gasite doua tablouri furate din muzeul Ermitaj in 2006, si Chisinaul intentioneaza sa le restituie in viitorul cel mai apropiat.

Promisiunile liderului de la Chisinau i-au luat, insa, prin surprindere pe angajatii muzeului Ermitaj. Sefa serviciului de presa al muzeului, Larisa Korabelnikova, a declarat pentru BBC ca din Ermitaj nu au disparut nici un fel de tablouri.

„Suntem foarte mirati si ne intrebam ce vor de fapt sa ne restituie", a precizat Korabelnikova, subliniind ca autoritatile moldovene nu au cerut pana acum nici un fel de informatii despre tablourile respective.


Chisinaul face expertize

Despre presupusa disparitie a celor doua tablouri nu se stie nimic nici la Internele din Sankt-Petersburg, nici la Serviciul federal rus pentru supravegherea comunicatiilor si protejarea mostenirii culturale.

„Oferta" lui Voronin a fost comentata de presa rusa care a scris, ironic, ca „moldovenii cei buni s-au hotarat sa restituie muzeului rus tablourile nu se stie cui" si ca „Ermitajul nu a inteles gestul generos al presedintelui Moldovei".

Ministerul moldovean de Interne sustine insa ca cele doua tablouri - peisaje care apartin pictorilor Vasili Polenov si Boris Iorganson - au fost trimise la expertiza, rezultatul urmand sa fie cunoscut peste cateva zile. Ermitajul afirma insa ca in colectia muzeului nu exista tablouri ale acestor doi pictori. Totusi, acestea vor fi binevenite, in cazul in care vor fi totusi transmise Rusiei, a declarat conducerea institutiei culturale.

„Generozitate" fata de noul „ tar " rus

„Am o veste buna: organele de politie de la noi au lucrat timp de un an si jumatate asupra unui caz, incheiat acum trei zile, in cadrul caruia au descoperit doua tablouri dintre cele furate in 2006 din Ermitaj", i-a spus Voronin lui Medvedev. „Ele urmau sa fie vandute in strainatate. Dupa incheierea tuturor procedurilor necesare, le vom restitui Ermitajului", a insistat liderul de la Chisinau.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea