Social

Vlad Nanca expune la Varsovia, in tandem cu artistul polonez Janek Simon

Expozitia se numeste "REMIX" si este realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Varsovia si al Galeriei Raster de catre curatorul polonez ukasz Gorczyca.

Vlad Nanca si Janek Simon sunt unii dintre cei mai bine cotati tineri artisti din Romania si, respectiv, Polonia. Vlad Nanca si-a inceput cariera in 1999 si a fost implicat in numeroase proiecte culturale ca artist conceptual, teoretician, curator si fotograf.

Este creatorul instalatiilor "Dream of Bucharest", "Holy Grill", "Terrorist Balloon", "Original Adidas", "Dacia - 30 years of social history", precum si al lucrarilor stradale "Cars", "I love manele", "In God We Trust", "Eminescu Show", "The Revolution Will Not Be Televised", "Proposal for the National Redemption Cathedral". Janek Simon, nascut in 1977 la Cracovia , este autorul mai multor instalatii care denunta controlul subtil pe care institutiile si obiectele, in special cele electronice, il exercita asupra oamenilor. In anul 2007, a primit unul dintre cele mai cunoscute premii poloneze, al Galeriei Nationale de Arta Moderna "Zacheta".

Vlad Nanca si Janek Simon s-au cunoscut in Luxemburg, in anul 2004, in timpul unei rezidente artistice. Mai tarziu, la invitatia lui Vlad Nanca, Janek Simon a expus la Bucresti, iar lucrarile lui Vlad Nanca au fost incluse in proiectul "Anul Poloniei in Madagascar ", o pastisa a marilor proiecte de promovare culturala poloneze, realizata de Simon pe insula africana in anul 2006, in afara oricaror contacte oficiale si cu o suma modica. Cu timpul, cei doi s-au imprietenit, legati nu numai de optiuni estetice similare, dar si prin legaturi de generatie si apartenenta geografica.

Expozitia pe care o vor prezenta impreuna vineri la Galeria "Raster" din Varsovia este un experiment prin care fiecare artist reface operele cele mai cunoscute ale celuilalt, traducandu-le in propriul limbaj artistic. Astfel, cateva dintre lucrarile sau ideile lui Vlad Nanca vor fi asumate de Janek Simon si reinterpretare conform propriei sensibilitati, in timp ce lucrarile lui Janek Simon vor fi suspuse aceluiasi tratament. In acelasi timp, fiindca lucrarile amandurora nu se feresc de simbolurile memoriei nationale, cei doi artisti vor verifica daca exista filtre "nationale" care determina deciziile artistice si canalizeaza expresiile vizuale.

Pe langa vernisajul expozitiei "REMIX", Vlad Nanca va reface la Varsovia unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale sale. In centrul Varsoviei, intr-unul dintre locurile cele mai aglomerate, artistul va da drumul spre cer la cateva zeci de baloane negre, care sugereaza foarte realist capul ascuns de cagule al unor teroristi. Baloanele vor pluti un timp deasupra capitalei poloneze, dupa care vor cobori in cele mai neasteptate locuri, tot asa cum loviturile teroriste par sa cada din senin in locurile cele mai linistite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea