Social

Vinul ecologic si nucile ne mentin sanatosi in timpul iernii

Cunoscut de francezi drept vin natural, varianta bio a licorii costa de doua ori mai mult si se produce din struguri netratati chimic, culesi manual si ajunsi la maturitate deplina. Vinul ecologic sau vinul bio, denumit de francezi si vin natural, este de doua ori mai scump decat vinul obisnuit si este destinat consumatorilor care sunt foarte atenti la sanatatea lor. Strugurii din care este obtinut acest vin nu intra in contact cu niciun produs chimic, iar viticultorii respecta regulile impuse de bioagricultura. Combinatia dintre vin si nuci asigura organismului toate substantele esentiale functionarii corecte a celulelor. Dupa trei ani in care vita-de-vie nu a fost tratata cu substante chimice, pot fi recoltati strugurii din care se produce asa-numitul „vin bio". In acest rastimp, cultivatorii trebuie sa respecte cu strictete regulile legate de obtinerea si protejarea vitei-de-vie. Tratamen­tele care se apli­ca trebuie sa con­tina substante de sinteza, tradi­tio­nalele "chimicale" fiind schimbate cu substante de origine na­turala. Sulfitii din vin se formeaza in urma procesului natural de fermentatie si opresc, temporar, transformarea vinului in otet. Dar multi pro­ducatori de vinuri adauga sulfiti sau dioxid de sulf pentru a conserva vinul. Acest procedeu poate cauza alergii, care pot evolua pana la astm. Strugurii, neatinsi de chimicale Primul pas pentru a obtine vinul ecologic este facut in momentul in care producatorii au grija ca strugurii roditi de viile lor sa nu intre in contact cu niciun fel de substanta chimica . Daca aceasta conditie nu este respectata, strugurii nu mai sunt certificati ca produse bio . Spania se numara printre cei mai importanti producatori de vin eco. Renumiti sunt producatorii din regiunile Catalonia si Alicante. Vinul ecologic de Bocopa, rod al viilor plantate in Alicante, unde productia a inceput abia in urma cu patru ani, a crescut de la 70.000 de litri, obtinuti in primul an, la 650.000 de litri vanduti anul acesta. Statiunea viticola Bocopa este socotita nu­marul doi mon­dial printre produ­catorii de vinuri ecologice. Desi in Spania vinul bio cunoaste o crestere spectaculoasa, totusi numai un singur procent din productia de vinuri a spaniolilor este reprezentata de vinul bio. Cu toate ca acest procent pare nesemnificativ, vinul ecologic este din ce in ce mai solicitat de consumatori, cerere care va duce in curand la extinderea si diversificarea ofertei pe piata vinurilor certificate bio. Francezii adora vinul natural La Paris s-a dezvoltat o adevarata fobie vizavi de vinurile bio. Vinul ecologic denumit de francezi „vin natural" insoteste cele mai sofisticate feluri de mancare servite in restaurantele de lux. Un vin bun este deja socotit de catre urmasii lui d’Artagnan vinul obtinut din culturile bio. Nici romanii nu s-au lasat mai prejos. In judetul Mehedinti, dupa ce strugurii au fost certificati bio, viticultorii au obtinut primele sticle cu vin ecologic, care, din pacate, au fost destinate exportului. Pentru ca vinul bio nu este numai sanatos, ci si profitabil, el devine o afacere pentru cei care-l produc. Secretul unui vin bun consta in calitatea strugurilor din care este obtinut si in metodele de fermentare, pastrare si invechire. Substantele chimice, indiferent de originea lor, sunt totusi necesare, deoarece destinul natural al strugurelui fermentat este, din pacate, otetul. Dar metodele promovate de agricultura ecologica devin din ce in ce mai agreate si-i asigura pe consumatori ca vinul obtinut cu ajutorul conservantilor naturali poate fi baut cu placere. El este o sursa importanta de energie, de vitamine si de enzime care ne asigura sanatatea, mai ales in timpul iernii, cand restul alimentelor sunt fierte si conservate. Tratament ideal pentru inima Calitatile terapeutice ale vinului au fost recunoscute inca din anul 450 i.Hr. de catre parintele medicinei, Hipocrate. El recomanda vinul ca tratament pentru scaderea febrei, ca dezinfectant extern, ca diuretic ori ca supliment nutritiv. Vinul incetineste imbatranirea. Melatonina, o substanta care se gaseste in coaja strugurilor, are un efect protector asupra celulelor. Cercetatorii au demonstrat ca doua pahare cu vin baute zilnic protejeaza inima, datorita flavonoidelor din coaja si samburii strugurilor. Vinul rosu reduce riscul de instalare a cancerului si poate vindeca bolile de gingii. Savantii se gandesc deja la o pastila din extract de vin cu ajutorul careia vor fi vindecate o sumedenie de boli. Si astfel va fi inlaturat si pericolul reprezentat de alcool, pentru ca totusi vinul ramane o bautura alcoolica . Pana atunci insa doua pahare de vin pe zi fac mai mult bine decat un pumn de medicamente. Vita-de-vie provine din sud-vestul Asiei Istoria vinului este atat de veche incat se confunda cu istoria omenirii. Primele dovezi legate de productia vinului sunt oferite de situri arheologice aflate in Armenia, Georgia si Iran, datand din anii 6.000 sau 5.000 i.Hr. In Europa, primii viticultori au fost grecii, acum 6.500 de ani inaintea erei noastre. Egiptenii sustineau ca au primit secretul vinului de la insusi Dionisos, zeu al vinului la greci, si il foloseau in cadrul ceremoniilor religioase. Efectele curative ale vinului au fost insa descoperite si promovate de romani. Ei il amestecau cu diverse plante si substante minerale, folosindu-l ca medicament pentru mai multe boli. Religia crestina asociaza vinul cu sangele Mantuitorului Iisus, iar Biblia il considera pe Noe primul viticultor al lumii, pentru ca el a luat pe arca sa vita-de-vie din al carei rod isi facea vin. Nuca inlocuieste curcanul! Fie ca este alb, rosu sau roze, un vin bun, parfumat si pastrat la temperatura pivnitei face deliciul unei dupa-amiezi de toamna tarzie, mai ales atunci cand gustul sau este potentat de savoarea inegalabila a samburilor de nuca. Si, peste iarna, la gura sobei, atunci cand posturile impun mancaruri fara carne, nucile pot inlocui cu succes purcelul sau curcanii, fiind un substitut excelent al carnii pe care o intrece din punct de vedere caloric, avand o toxicitate mai mica si fiind foarte usor digerabile. Prin continutul bogat in proteine, nuca intrece soia si este mai consistenta si mai bogata din punct de vedere energetic. Ea este bogata in lipide polinesaturate, protide si glucide, iar mineralele si vitaminele din grupa B o recomanda ca un aliment complex. Regleaza metabolismul… Ca medicament, nucile sunt mai putin cunoscute acum, desi, odinioara, se aflau la concurenta cu plantele medicinale. Nucile au actiune vitaminizanta. Contin cantitati apreciabile de vitamina E, care are un efect de intinerire, regleaza activitatea hormonala si protejeaza pielea. Nici vitamina F nu lipseste, ea favorizand asimilarea vitaminei E. Nuca este fructul cel mai bogat in cupru, magneziu si zinc, motiv pentru care este folosit in tratarea bolilor cardiovasculare, a tulburarilor de crestere si in corectarea deficientelor imunitare. Nuca ajuta si in tratarea glandei tiroide, datorita cantitatilor apreciabile de iod pe care le contine, in boli de piele, diabet ori sterilitate. In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru tamaduirea bolilor mintale. Forma sa perfect asemanatoare cu cea a creierului ii determina pe spiterii medievali s-o puna la loc de frunte in tratamentul bolilor psihice. In medicina traditionala coreeana, nuca este considerata ca fiind una dintre semintele lumii. Perfect adevarat, daca ne gandim ca studii stiintifice actuale au demonstrat ca nuca este un remediu pentru memorie si un energizant de exceptie. Cine nu stie cat de bun si de revitalizant este amestecul de nuci cu miere! Nucile sunt foarte hra­nitoare si au o actiune tera­pe­utica bine definita. Au virtuti antitoxice la nivelul pielii si al circu­la­tiei limfatice si ca actiune vermifuga constituie cel mai mare dusman al teniei. …si asigura sanatatea pielii Nucile pisate sunt foarte bune pentru curatarea tenului, iar frunzele de nuc verzi puse la macerat in petrol lampant constituie un bun unguent folosit in ameliorarea durerilor reumatismale. Frunzele de nuc au si o actiune puternic bactericida, astringenta si scad glicemia. Se folosesc in tratarea tuberculozei, a infectiilor tubului digestiv, precum si in unele boli de piele. Nuca este printre pu­tinele fructe de care ne putem bucura si iarna, da­torita faptului ca se con­serva natural in coaja. In Antichitate, nucile nu erau consumate in stare proaspata, din cauza pie­litei care acopera samburii, bogata in tanin. Fructele erau decojite cu atentie si puse la uscat in camere intunecoase si bine ventilate. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea