Social

Vintu doarme linistit peste opt luni

Faptele de care este acuzat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu in cazul BID se prescriu astfel: una in decembrie 2006, cealalta in ianuarie 2007.

Sorin Ovidiu VIntu ar putea scapa de cele doua fapte pentru care este acuzat in dosarul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare, deoarece acestea se prescriu in cel mult opt luni, iar procesul se afla abia la judecatorie, unde a fost trimis spre rejudecare de Tribunalul Bucuresti.

Practic, SOV este judecat, din nou, de Judecatoria Sectorului 1 pentru uz de fals - fapta comisa in iunie 1999 - si pentru fals in declaratii - fapta ce a fost comisa in august acelasi an.

Prescriptia speciala

Conform Codului penal, termenul de prescriptie este de cinci ani in cazul faptelor pentru care este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea intre 1 si 5 ani. In cazul acuzatiilor aduse lui SOV, legea prevede o pedeapsa de pina la 2 ani de inchisoare, pentru uz de fals, si alti 2 ani pentru fals in declaratii.

Prescriptia se socoteste de la data comiterii faptei, de la data intreruperii faptei in cazul infractiunilor continue sau a ultimei fapte savirsite in cazul infractiunilor continuate.

In cazul Vintu insa intervine prescriptia speciala, ce inlatura raspunderea penala oricite intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut in Cod este depasit cu jumatate.

Conform calculelor facute de judecatori, perioada de prescriptie speciala rezulta din insumarea celor cinci ani prevazuti de prescriptia simpla, la care se adauga inca doi ani si jumatate prevazuti de prescriptia speciala, adica sapte ani si sase luni.

Astfel, prima fapta se prescrie in decembrie 2006, iar cea de a doua, in februarie 2007.

Intr-un interviu acordat Evenimentului zilei, Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca nu vrea sa scape de acest proces prin prescrierea faptelor, intrucit prefera sa obtina o sentinta de achitare.

Amendat pentru rea-credinta

Pe 25 mai, magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au aminat judecarea dosarului privind constituirea BID pentru 7 iunie, dupa ce au constatat ca dosarul se afla la Tribunalul Bucuresti, in vederea solutionarii unei exceptii de neconstitutionalitate invocate, prin avocat, de catre Sorin Ovidiu Vintu.

Anterior, pe 17 mai, avocatul Viorel Ros il recuzase pe judecatorul Andi Malaiu, motivind ca acesta a respins, fara nici o baza, exceptia de neconstitutionalitate. Totodata, magistratii au dispus amendarea lui Vintu cu 700 de lei noi pentru formularea cu

rea-credinta a cererii de recuzare. La rindul lor, judecatorii Tribunalului Bucuresti au respins ca nefondat recursul impotriva incheierii Judecatoriei Sectorului 1 prin care n-a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate. In acest context, dosarul BID s-a reintors la magistratul care, dupa ce l-a infruntat pe SOV, a fost atacat de omul de afaceri intr-un interviu.

Rejudecat dupa condamnare

Reamintim ca magistratii Judecatoriei Sectorului 1 l-au condamnat, anul trecut, pe Sorin Ovidiu Vintu la doi ani de inchisoare, cu executare, pentru fals si uz de fals. Ulterior insa, judecatorii Tribunalului Bucuresti au respins apelul formulat in acest dosar si au trimis cauza spre rejudecare la instanta initiala.

Procesul FNI, fara SOV

Ieri, Curtea de Apel Bucuresti a aminat cu inca o saptamina decizia in procesul privind Fondul National de Investitii (FNI), in care mai multe persoane - printre care si Ioana Maria Vlas - au fost condamnate de instanta inferioara la pedepse cu inchisoarea.

In acest proces, au fost citate aproximativ 130.000 de persoane, iar toate au declarat apel impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti privind condamnarea la inchisoare a mai multor persoane. SOV nu a fost parte in acest proces.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea