Social

Vinatorii de zestre euro-populara

PD, Partidul Conservator ( fost PUR) si PPRM fac cu ochiul grupului popular din Parlamentul European. Alte doua formatiuni politice - UDMR si PPCD (fost PNTCD) - au deja usa deschisa pentru asociere. Popularii ii vor prefera pe cei mai reprezentativi din punct de vedere electoral.
Liderii PD au hotarit simbata sa ia in calcul varianta schimbarii doctrinei, urmind ca la congresul din iunie sa se transeze propunerea afilierii partidului la curentul popular. La rindul sau, partidul condus de Dan Voiculescu si-a schimbat numele din PUR in Partidul Conservator si a perfectat reorientarea doctrinara catre acelasi curent popular. Recent, partidul condus de Vadim Tudor a operat aceeasi schimbare ca si PUR.
Cu Popularii la putere in Europa

Calculul strategic al partidelor care vor sa adere la grupul popular vizeaza intrarea intr-o mare familie politica europeana, unde sa participe la luarea deciziilor. In Parlamentul European, trei grupuri politice impart cartile: popularii, socialistii si liberalii. Fiecare dintre aceste grupuri este alimentat de catre parlamentarii partidelor corespondente din statele membre. Popularii, cu 268 de parlamentari, constituie in acest moment cel mai numeros grup.
Popularii analizeaza CV-urile candidatilor

In pofida importantei lor in Parlamentul European, popularii nu au in Romania un partid corespondent. Dincolo de disponibilitatea unor partide de a-si descoperi rude influente printre mai-marii Europei, conteaza zestrea pe care o aduc.

PPCD, desi se afla in relatii foarte bune cu popularii europeni, este nefolositor atita vreme cit ramine un partid neparlamentar. UDMR are de asemenea contacte foarte bune la nivelul PPE . Cu toate acestea, scorul electoral al Uniunii face nesemnificativa contributia la grupul popular. La polul opus fata de UDMR se afla PPRM. Partidul lui Vadim Tudor are inca eticheta neeuropeana. PPE a raspuns cu dezinteres cererii PPRM de a fi primit.
O conjunctura favorabila pentru PD

In acest moment, aderarea Romaniei la UE nu aduce pentru populari nici un spor in Parlamentul European. Poate si din acest motiv, liderii PPE au fost si cei care si-au manifestat cele mai mari rezerve cu privire la integrarea Romaniei. Mai mult, socialistii, rivalii popularilor, sint alimentati de parlamentarii PSD, un partid cu o cota de 35%. Teoretic, acestora ar fi trebuit sa li se adauge si cei ai PD. Relatiile democratilor cu liderii socialistilor europeni sint umbrite de PSD. In ultimii ani, liderii PSD au monopolizat relatiile cu omologii lor din Europa, lasindu-i pe democrati pe margine.

In acest context, disponibilitatea PD pentru aderarea la PPE poate fi o solutie reciproc avantajoasa, ambele formatiuni platind cu aceasta ocazie si o polita socialistilor europeni.
PPE ii va alege pe cei care pot

Analistul politic Dan Pavel apreciaza ca, in asocierea partidelor romanesti la grupul popular, importanta este confirmarea pe plan intern. PPE nu va ezita primeasca partide precum PD, PUR sau PPCD, atita vreme cit au performante electorale, ceea ce inseamna o confirmare interna.

Singurele restrictii vor privi PPRM. Pentru ca nu avem de-a face cu un concurs de frumusete sub forma unei intreceri la nivel doctrinar. In momentul in care nici unul dintre aceste partide nu este recunoscut de electorat , schimbarile, reorientarile doctrinare vor fi irelevante, este de parere Dan Pavel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea