Social

#guvern #variante #concediu maternal #indemnizatii copii

Vezi cum arata cele doua variante de concediu maternal stabilite de Guvern

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, ca mamele vor  putea alege una dintre cele doua variante de concediu maternal , anunta realitatea.net.

Mamele pot opta pentru concediul maternal de doi ani, insa cu o indemnizatie maxima limitata la 1.200 de lei.

 

Prima varianta

 

Durata concediului maternal este de un an.

Indemnizatia lunara primita reprezinta 75% din veniturile din ultimul an (600 lei -3.400 lei)

Parintele are posibilitatea sa-si ia concediu fara plata pana cand copilul implineste varsta de doi ani.

In cazul in care parintele se intoarce la munca pana cand copilul implineste un an, va primi lunar o prima de reintoarcere la locul de munca in valoare de 500 de lei. Prima va fi acordata pana la implinirea varstei de doi ani.

 

Varianta a doua

 

Concediul  pentru ingrijirea copilului este de doi ani.

Valoare indemnizatiei este cuprinsa intre 600 si 1.200 lei.

Potrivit declaratiilor lui Emil Boc, mamele pot alegea doar una dintre cele doua variante, fara sa existe  posibilitatea de a combina cele doua pachete.  In ceea ce priveste concediile si indemnizatiile aflate in derulare, acestea raman neschimbate.

Ministrul Muncii, Ioan Botis , a declarat, miercuri, ca a fost inca de la inceput adeptul variantei care presupune acordarea indemnizatiei pentru mame pe 12 luni, dar ca decizia Guvernului este cea mai corecta posibila pentru piata muncii. Acesta a amintit ca rolul lui in cadrul ministerului pe care il conduce este acela de a crea si sustine cat mai multe locuri de munca.

Presedintele Traian Basescu a salutat decizia Guvernului privind concediul si indemnizatia pentru copilului, sustinand ca in acest fel se previne deprofesionalizarea femeilor si ca vor fi “impacate toate optiunile”.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea