Social

#vapori tigare electronica #tigara electronica

Vaporii de la tigara electronica sunt inofensivi, spun cercetatorii

Tigarile electronice au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, in principal deoarece persoanele care aleg sa-si cumpere o tigara electronica isi doresc sa se lase de fumat cu ajutorul acestui dispozitiv, dar si pentru ca tigara electronica reprezinta o alternativa mai sanatoasa si mai economica la fumatul clasic.

Cum functioneaza o tigara electronica

Tigara electronica este un dispozitiv care furnizeaza nicotina in organismul persoanei dependente de aceasta substanta. Una dintre principalele diferente dintre o tigara electronica si o tigara cu tutun consta in faptul ca cea electronica nu pune in pericol sanatatea consumatorului. Tigara electronica este alcatuita din baterie si clearomizor. In momentul in care utilizatorul trage din tigara electronica, bateria furnizeaza curent clearomizorului, care incalzeste elichidul si apoi il vaporizeaza. Asadar, in cazul tigarii electronice nu are loc o ardere propriu-zisa, iar utilizatorii se pot bucura de o senzatie placuta asemanatoare fumatului.

Ingredientele din lichidul pentru tigara electronica

Cu toate ca au existat numeroase articole care ii avertizau pe utilizatorii de tigari electronice de faptul ca elichidul ar fi mai toxic pentru plamani decat o tigara cu tutun, toate studiile realizate de cercetatori atesta faptul ca acesta este la fel de inofensiv ca si aerul pe care il respiram. Acest fapt nu este, in sine, surprinzator, daca luam in calcul ingredientele din elichide: propilen glicol (PG), glicerina vegetala (VG), arome si nicotina. Propilen glicolul este un aditiv utilizat de zeci de ani la fabricarea alimentelor, cosmeticelor si produselor farmaceutice, fara efecte negative. Glicerina vegetala s-a dovedit a fi non-toxica si non-cancerigena, iar aromele folosite in lichidul pentru tigara electronica sunt aceleasi ca cele folosite in industria alimentara si au la baza un extract de ulei sau de alcool.

Vaporii produsi de tigara electronica nu sunt nocivi

Acest fapt este atestat de un nou studiu, realizat de numerosi specialisti in sanatate, printre care si Dr Maciej L Goniewicz, de la Institutul de Tratament al Cancerului Roswell Park, din Statele Unite ale Americii si care a analizat compusii chimici din vaporii produsi de 12 branduri de tigari electronice, in comparatie cu substantele nocive din fumul produs de tigarile obisnuite. Studiul a analizat nivelurile de compusi carbonilici selectati, compusi organici volatili, nitrozamine specifice tutunului si metale din vaporii produsi de 12 branduri de tigari electronice, in comparatie cu nivelurile acelorasi compusi aflati intr-un inhalator cu nicotina si in tigarile clasice.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca "nivelurile de la compusii toxici selectati, gasiti in fumul produs de tigarile conventionale, au fost de la 9 pana la 450 de ori mai mari decat nivelurile din vaporii de tigari electronice. Fumatul unei tigari electronice (cunoscut, de asemenea, ca vapat) poate duce la expunerea la formaldehida comparabila cu cea intalnita la tigarile clasice. Formaldehida a fost, de asemenea, intalnita la inhalatoarele cu nicotina la niveluri mai mari decat in vaporii de tigara electronica."

Referitor la siguranta tigarilor electronice in comparatie cu cele obisnuite, studiul releva faptul ca "Rezultatele sustin ideea ca vaporii de la tigarile electronice sunt mai putin nocivi decat fumul din tigarile obisnuite."

Acest studiu reprezinta o dovada clara a faptului ca tigarile electronice nu prezinta la fel de multe riscuri pentru sanatate precum tigarile clasice.

La ora actuala exista suficiente dovezi stiintifice pentru a face afirmatia ca trecerea la tigara electronica reduce riscurile asupra sanatatii asociate fumului de tutun. Asadar, daca te-ai gandit vreodata sa renunti la fumat, tigara electronica reprezinta o solutie eficienta si sigura.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea