Social

# vanzare asistata paine #vanzare paine #paine

Vanzarea asistata a produselor de panificatie - indicator de civilizatie

Potrivit unui studiu efectuat recent de Universitatea Bucuresti, noul coronavirus ramane activ cel putin 3 ore pe o felie de paine atinsa de o persoana contaminata. Acelasi studiu a demonstrat insa ca paine ambalata nu este expusa riscului, chiar daca este atinsa de numeoase persoane, deoarece virusul nu patrunde prin ambalaj.

 

"Rezultatele studiului arata faptul ca painea ambalata a ramas sigura pentru consum chiar si dupa ce ambalajul a fost atins de o persoana confirmata pozitiv cu SARS-CoV 2", se arata in concluziile documentului publicat pe site-ul Universitatii Bucuresti. Acelasi studiu a demonstrat si ca, in cazul in care o persoana infectata cu SarsCoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetreaza ambalajul.

Din acest motiv, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) doreste ca toate produsele comercializate sa fie ambalate sau vandute de persoane autorizate, fara ca acestea sa fie atinse de clienti, cum se intampla in prezent. Prin urmare, produsele de panificatie neambalate au nevoie de vanzare asistata, o necesitate in vremurile in care traim.

"APC sustine proiectul de ordin initiat de ANPC cu privire la vanzarea asistata a acestor produse care fac parte din alimentatia noastra de zi cu zi. Vanzarea asistata a painii si produselor de panificatie proaspete este un indicator de civilizatie, necesar, care trebuie reglementat, indiferent ca Romania se afla sau nu intr-un anumit context epidemiologic! Painea si produsele de panificatie proaspete fata de aceleasi produse, dar ambalate, prezinta un avantaj clar fata de acestea din urma, in sensul ca produsele proaspete sunt mai apetisante si mai bogate in nutrienti din punct de vedere cantitativ. Personal, ori de cate ori am posibilitatea sa cumpar paine si produse de panificatie proaspete, fac acest lucru numai daca vanzarea acestora este asistata de o persoana, in sensul ca sunt servit si nu mi se permite sa ating acele produse, in felul acesta ma protejez pe mine si familia mea de imbolnavirea cauzata de contaminarea acestor produse de catre consumatori care nu realizeaza riscurile la care ne expun pe noi ceilalti prin atingerea acestor produse cu mana fara folosirea unor manusi sau clesti pusi la dispozitie de comercianti". Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori, potrivit bursa.ro.

Asociatia Pro Consumatori evidentiaza ca nu sunt putine situatiile in care foarte multi consumatori, neavand cunostinte sanitare, ating de mai multe ori produsele de panificatie neambalate fara a folosi manusile din plastic/clestii si pungile de hartie puse la dispozitie de comercianti.  

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) este de parere ca vanzarea asistata a painii si a produselor de panificatie proaspete este un indicator de civilizatie, necesar, care trebuie reglementat, indiferent daca Romania se afla sau nu intr-un anumit context epidemiologic.  Asta deoarece, chiar si in vremuri normale, in care nu exista pandemia de coronavirus, produsele de panificatie proaspete erau atinse de multe persoane inainte de a fi cumparate de o alta. Astfel, o multime de virusuri si microbi ajungeau pe suprafata painii, punand in pericol viata celorlalte persoane.

Prin initiativa sa, ANPC intentioneaza sa reglementeze vanzarea asistata pentru painea si produsele de panificatie care nu se prezinta la comercializare intr-un ambalaj de protectie sanitara. De asemenea, comerciantii vor fi obligati sa vanda painea si produsele de panificatie proaspete prin intermediul unei persoane dedicate care le va inmana cumparatorilor produsele dorite.

Sursa foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea