Social

VanGoethem a plans in fata juratilor impreuna cu familia

Puscasul marin Christopher VanGoethem nu va sta nici o zi in puscarie pentru uciderea lui Teo Peter , dar nici pentru celelalte infractiuni pentru care a fost judecat de ofiterii si subofiterii din Corpul Puscasilor Marini. Dupa ce s-a aflat in libertate din decembrie 2004 incoace, militarul a primit ca sanctiune doar o simpla mustrare scrisa pentru obstructionarea justitiei si fals in declaratii oficiale, fapte pentru care risca o pedeapsa cumulata de 10 ani inchisoare.
Judecatorul militar nu i-a retras lui VanGoethem nici unul dintre drepturile banesti cuvenite, nici nu a dispus degradarea sa. Practic, mustrarea primita nu poate avea decat efecte temporare asupra avansarii sale in cariera si nu il va priva de pensia militara, daca opteaza pentru retragerea din fortele armate. Deoarece sanctiunea aplicata nu depaseste un an de inchisoare, ea nu va face obiectul unei analize automate de catre un complet de judecatori militari, care ar fi putut sa se pronunte asupra corectitudinii ei.
In schimb, comandantul celei de-a IV-a brigazi expeditionare a Puscasilor Marini (din care face parte batalionul de elita al inculpatului) are dreptul sa schimbe pedeapsa juriului militar. Comandantul poate sa-i reduca pedeapsa lui VanGoethem, dar in nici un caz sa i-o agraveze, sustin aparatorii acestuia. La acest deznodamant fericit pentru puscasul marin s-a ajuns dupa numai opt zile de proces si la cateva ore dupa ce cei sapte jurati militari decisesera achitarea pentru uciderea lui Teo Peter si adulter, cand judecatorul militar Mark McConnell a convocat o audiere pentru stabilirea sentintei.
In cursul audierii, inculpatul a scapat mai usor decat putea sa isi imagineze, gratie marturiilor emotionante ale membrilor familiei si ale colegilor de arme despre caracterul sau, dupa cum scrie publicatia militara Stars and Stripes. Potrivit unor corespondenti de la fata locului, VanGoethem si unii membri ai familiei sale chiar ar fi plans in cursul depozitiei. Indiferent daca acest aspect mai putea sau nu sa il induplece pe locotenent-colonelul judecator, achitarea pentru uciderea din culpa a lui Teo Peter si adulter pare sa se datoreze inconsitentei probelor acuzarii.
In pledoaria finala, procurorul Charles Miracle a folosit argumente subrede precum faptul ca inculpatul nu a respectat semnalizarea intersectiei, pe care o cunostea, din pricina alcoolului sau oboselii.
Anterior, Miracle nu reusise sa dovedeasca cat si ce bause puscasul, nici nu adusese martori care sa ateste ca era obosit (amanta puscasului declarase ca dormisera inainte de accident), lucru taxat imediat de aparare. Astfel, tezele apararii, concentrate, din prima pana in ultima zi de proces, pe intersectia ilogic semnalizata, traficul haotic din Bucuresti si accidentul de neevitat au fost imbratisate fara rezerve de jurati. Cei patru subofiteri si trei subofiteri din juriu au ajuns la un verdict in mai putin de 24 de ore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea