Social

Vanghelie care este mai protejat decit Nastase

PSD, PNL, PD sau PC isi sanctioneaza greu sau deloc membrii de partid cu probleme penale, iar atunci cind le retrag sprijinul politic o fac in mod arbitrar.

Vanghelie (PSD), Patriciu (PNL), Dutu (PD) sau Copos (PC) sint, ca si Adrian Nastase, politicieni pusi oficial sub acuzare la DNA, dar, spre deosebire de ultimul, partidele nu le-au retras sprijinul politic. Ocupa func-tii publice sau politice, chiar daca dau de zor cu subsemnatul la Parchet. In cazul partidelor din Romania, punerea sub acuzare nu este, ca in tarile nordice, de pilda, motiv automat de retragere a sprijinului politic.

Care este mai bun?

De exemplu, la PSD confuzia este maxima. Din punct de vedere strict juridic, situatia lui Marian Vanghelie este perfect identica cu cea a lui Adrian Nastase. Si unul, si celalalt au dosar la DNA si sint pusi sub invinuire.

Totusi, se petrece un fenomen bizar. Nastase cade in partid, in timp ce Vanghelie urca. PSD i-a luat primului functia de presedinte executiv si l-a schimbat de la sefia Camerei. In schimb, acelasi partid l-a ales pe Vanghelie presedinte executiv la PSD Bucuresti si nu-si pune problema retragerii sprijinului pentru functia de primar al sectorului 5.

Un paradox rezultat din confuzia criteriilor de sanctionare. Doar cind scandalul public afecteaza grav imaginea partidului si se reflecta in sondajele de opinie, partidul trece la sanctiuni. Insa si acest criteriu este subiectiv. Cu greu poate fi masurat in ce masura contribuie un singur om la degradarea imaginii partidului.

Sanctionat tehnic

Tehnic vorbind, da, Vanghelie ar trebui sanctionat. Acesta este raspunsul primit ieri de la purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, referitor la cazul Vanghelie. Diaconescu spune ca doar organizatia din care Vanghelie face parte ar trebui sa ia o eventuala decizie de sanctionare. PSD sector 5 este insa condus de insusi Vanghelie.

Diaconescu afirma ca PSD nu are o prevedere statutara prin care sa dea sanctiuni membrilor care au probleme in justitie. Nu stiu, e greu de spus daca am putea avea vreo prevedere, asa, ca in Olanda, acolo unde, daca ai un rechizitoriu facut, pleci din functie imediat. Din orice functie!, a explicat Diaconescu. Intrebat daca ar putea avea si PSD o astfel de prevedere, a preferat sa evite raspunsul: Grea intrebare! Grea intrebare!.

Principii clare in Nord

In Germania, Marea Britanie, Olanda si tarile scandinave, principiul renuntarii la functiile politice este riguros respectat in momentul in care exista suspiciuni de coruptie . Europarlamentarul german Jo Leinen ne-a declarat: Exista mai multe culturi politice in Europa. In unele tari, te retragi cind se dovedeste ca esti vinovat, in altele, cind exista doar suspiciuni.

In Germania, presiunile ar fi imediat foarte mari si ai fi nevoit sa renunti la functie. Nu definitiv, dar pe perioada cercetarilor ar trebui sa fii suspendat din functie. Si in Scandinavia, Marea Britanie si Olanda, unde cultura politica este foarte riguroasa si corecta, daca un politician este suspectat de coruptie, se retrage imediat din functie.

Initiativa societatii civile

O initiativa similara propune si Coalitia pentru o Guvernare Curata: Am cerut ca demnitarii anchetati de DNA sa se autosuspende pe durata anchetei, ne-a declarat presedinta Societatii Academice Romane, Alina Mungiu Pippidi. Ea a precizat ca nu e vorba doar despre un anumit partid sau despre o precondamnare a persoanelor in cauza: Sint mai multi, nu doar vicepremierul Copos, sint si niste secretari de stat din PD, indiferent de partid, si, fara sa-i consideram vinovati dinainte, ii rugam sa dea un exemplu si sa faca acest pas.

PD: Ce, vreti sa-l condamnam noi pe Dutu?

Va asigur ca partidul va reactiona. Nu-mi cereti reactii in alb pentru ca nu va dau, a ripostat presedintele PD, Emil Boc, fata de posibilitatea sanctionarii pe linie de partid a secretarului executiv al PD Stelian Dutu, pus oficial sub acuzare de DNA.

Liderul PD sustinea ieri ca nu a fost informat oficial si nici nu a discutat cu Dutu. Vreau sa aud nume si nu presupuneri la diversi parlamentari. Cind vom avea nume, partidul va avea o reactie, a evitat liderul PD un raspuns direct.

Boc a invocat faptul ca in statutul PD nu exista nici o prevedere referitoare la sanctiuni pentru persoane puse sub acuzare. Partidul nu este justitie ca sa se pronunte inainte. Ce, vreti sa-l condamnam noi?, a ripostat si liderul grupului de deputati ai PD, Cristian Radulescu . El nu considera necesara introducerea in statut a unei sanctiuni la momentul punerii sub acuzare a unui membru de partid. Statutul nostru este inspirat dupa cel al Partidului Socialist Francez si este complet. Cita vreme noi nu administram probe, nu ne putem pronunta, a completat Radulescu.

Liberalii asteapta pina la trimiterea in judecata

Institutia sanctionarii politice ca urmare a punerii sub acuzare lipseste si la PNL. Cu toate astea, liberalii sint mai avansati decit democratii si prevad in statut dispunerea suspendarii din functie in cazul trimiterii in judecata penala, pe durata procesului.

Acest articol le foloseste liberalilor pentru a nu antrena imaginea partidului intr-un proces penal pe numele unui membru si, in plus, ii fereste de vreo acuzatie de ingerinta politica, considera deputatul Bogdan Olteanu, presedinte al Curtii de onoare si arbitraj a PNL. Ca la mai toate partidele, si PNL are acuzatul lui:

Dinu Patriciu. Acesta a preferat sa demisioneze din singura calitate politica pe care o avea, de presedinte al organizatiei PNL Prahova, fara vreo alta sanctiune din partea partidului. La nivel oficial, liberalii au cautat mai degraba sa se distanteze de subiect decit sa ia o atitudine pro sau contra lui Patriciu.

Autosuspendari la nervi si sanctiuni calomnioase

La Partidul Conservator, solutiile imorale sint la ordinea zilei. Cind presedintele PC Bucuresti, Gheorghe Copos , a fost pus sub acuzare de DNA, a anuntat ca se autosuspenda din functiile de la partid. O saptamina mai tirziu, liderul Dan Voiculescu a anuntat ca au fost doar declaratii la nervi si ca vicepremierul Copos isi mentine functiile din partid.

La PRM, problema retragerii sprijinului politic este mult mai simpla. Este de ajuns ca cel vizat de justitie sa nu fie in gratiile lui C.V. Tudor. Urmarea este o executie sumara in partid, dublata de o intensa campanie de ocara in paginile publicatiilor controlate de liderul PRM. La ultimele doua congrese ale partidului, Vadim Tudor anunta ca sint citiva parlamentari asupra carora planeaza si sint cercetati de partid. Acuzele insa nu au fost formulate pina acum nominal decit dupa plecarea vreunuia din partid.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea