Social

Valurile de imigranti ilegali risca sa afecteze siguranta statului

Potrivit Raportului privind situatia imigrantilor din Romania, intocmit de catre Autoritatea pentru Straini (ApS) in parteneriat cu Politia de Frontiera, valul de imigranti ilegali, existent in tara noastra, constituie motive de ingrijorare.

Cu atat mai mult, cu cat specialistii considera ca dupa aderarea Romaniei la UE fenomenul ar putea lua o si mai mare amploare, tara noastra transformandu-se din tara de tranzit in tara de destinatie, acest lucru afectand, serios, atat domeniile vitale ale societatii, cat si siguranta statului si a cetatenilor.

Migratia ilegala a strainilor catre Romania reprezinta o sursa de pericole pentru siguranta statului roman, prin efectele perturbatoare asupra principalelor domenii ale societatii romanesti, cum ar fi: domeniul demografic, piata locurilor de munca, intarirea economiei subterane, proliferarea criminalitatii si chiar infiltrarea unor persoane care se ocupa cu actiuni de extremist-teroriste ori racolarea migrantilor in activitati de acest gen, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF).

Conform aceluiasi raport, de la inceputul anului 2000 si pana in prezent, traficul strainilor in si dinspre Romania a crescut constant, implicit si numarul persoanelor aflate in situatii ilegale. Astfel, conform datelor oficiale, numarul strainilor carora nu li s-a permis intrarea in Romania in anul 2004 a fost de 67.068, multi dintre acestia fiind descoperiti ca fiind infractori .

Situatia nu s-a modificat deloc in ultima vreme, numarul cetatenilor straini depistati incercand sa treaca granita ilegal in primele opt luni ale anului 2005 crescand cu aproximativ 68%, fata de aceeasi perioada din 2004.

Acelasi studiu releva faptul ca traficul de fiinte umane reprezinta principala componenta a migratiei ilegale. Astfel, in anul 2004 au fost depistate 28 de filiere de trafic de carne vie cu 107 traficanti, 210 femei traficate pentru prostitutie si 1.676 persoane traficate pentru cersetorie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea