Social

#avantaje #dezavantaje #vaccin antigripal

Vaccinul antigripal - aspecte importante si avantaje

Gripa reprezinta o boala respiratorie cauzata de infectia cu virusul gripal. Aceasta este foarte contagioasa. Ea se poate transmite, cu usurinta, pe calea aerului sau de la o persoana la alta prin intermediul particulelor care sunt eliminate prin tuse, stranut sau vorbire. In cazuri rare, virusul gripal se poate transmite si prin intermediul suprafetelor infestate. Simptomele gripei pot varia de la usoare la severe si pot presupune: febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, rinoree si nas infundat, tuse, oboseala, dureri in gat si, uneori, chiar complicatii respiratorii.

Vaccinul antigripal protejeaza impotriva celor mai susceptibile trei sau patru tulpini ale virusului care prezinta pericol de infectare intr-un anumit an. Acest lucru este stabilit de catre cercetatori, in urma unor studii amanuntite.

Vaccinul antigripal ofera protectie prin obtinerea unui răspuns imun din organism. Dureaza aproximativ doua saptamani de la momentul imunizarii pentru ca vaccinul sa devina eficient.

Vaccinarea trebuie facuta imediat ce vaccinul antigripal devine disponibil. De obicei, acest lucru se intampla in octombrie. Vaccinul poate fi oferit, in continuare, chiar si in ultimele luni ale sezonului gripal, deoarece inca exista riscul de a fi contractat virusul.

Specialistii considera ca administrarea vaccinului antigripal este necesara in fiecare an. Explicatia consta in faptul ca raspunsul imun al organismului la gripa scade in timp. Imunizarea poate oferi o protectie continua. De asemenea, este important de stiut ca virusul gripal se schimba constant. Asta insemna ca tulpinile care au existat in sezonul anterior de gripa s-ar putea sa nu mai fie in sezonul urmator, ba chiar sa apara altele. Tocmai de aceea, vaccinul antigripal este actualizat in fiecare an.

Vaccinarea impotriva gripei reprezinta o masura importanta pentru a va proteja sanatatea si, implicit, de a avea grija de familie si de oamenii din jur. Iata cateva dintre avantajele pe care vi le poate aduce aceasta decizie:

Previne gripa

Vaccinul antigripal functioneaza prin injectarea unor proteine din virusul gripal in fluxul sanguin. Ulterior, sistemul imunitar reactioneaza prin generarea de anticorpi (celule imune specializate) care au capacitatea de a lupta impotriva virusului gripal. Acestia raman in organism pe tot parcursul sezonului gripal si va pot impiedica sa va imbolnaviti sau sa faceti o forma severa de boala.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, vaccinul antigripal a prevenit, in perioada 2019 – 2020, in SUA, urmatoarele situatii: 7.5 milioane cazuri de gripa, 3.7 milioane vizite la domiciliu, 105.000 de spitalizari si 6.300 de decese.

Boala va fi mai putin severa decat in absenta vaccinului antigripal

Chiar daca v-ati vaccinat impotriva gripei, exista posibilitatea sa va imbolnaviti. Diferenta este ca imunizarea va face ca infectia sa fie mai putin severa. Acest lucru se datoreaza faptului ca, dupa ce ati primit vaccinul, anticorpii sunt mai susceptibili sa considere virusul gripal o amenintare si sa il combata mai repede.

In cadrul unui studiu publicat, in 2015, in revista Vaccine, un grup de cercetatori americani a publicat rezultate relevante in acest sens. Specialistii au constatat ca adultii vaccinati care totusi s-au imbolnavit de gripa au mai putine sanse sa faca febra peste 38 °C, dar au mai multe sanse de a avea dureri musculare, comparativ cu persoanele nevaccinate. La modul general, simptomele persoanelor care s-au vaccinat au fost reduse cu 1-2 zile.

Vaccinarea va ajuta sa evitati internarea in spital

Majoritatea cazurilor de gripa sunt usoare si nu necesita tratament medical, ci presupun doar ingrijire la domiciliu. Cu toate acestea, din pacate, in unele cazuri, o infectie gripala poate duce la complicatii care pun viata in pericol si care trebuie tratate, urgent, la spital. Spre exemplu, pneumonia. Administrarea unui vaccin antigripal va poate ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa combata infectia rapid si eficient.

Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta complicatii grave fac parte din urmatoarele categorii:

  • Adultii cu varsta de peste 65 de ani;
  • Femeile insarcinate;
  • Copiii care au intre sase luni si cinci ani;
  • Pacienti imunocompromisi si cei care sufera de boli cronice;
  • Persoanele obeze;
  • Personalul medical si angajatii din institutiile de ocrotire sociala.

Vaccinarea va poate ajuta sa economisiti bani

Vaccinul antigripal reprezinta o investitie care, la un moment dat, va poate scuti de un mare efort financiar.

Daca nu figurati ca persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate, sunteti scutit doar de plata pentru tratarea situatiilor care pun viata in pericol. Orice situatie care nu este considerata urgenta medicala presupune obligativitatea de a plati contravaloarea serviciilor de care beneficiati in spital.

Totodata, daca optati pentru internarea intr-un spital privat, costul final al ingrijirii si stabilizarii dumneavoastra ar putea fi foarte mare.

De asemenea, nu uitati de costul medicamentelor pe care ar putea fi necesar sa le utilizati la domiciliu.

Protejarea comunitatii

Prin administrarea vaccinului antigripal nu doar ca este protejat beneficiarul direct al acestuia, ci si este limitata raspandirea virusului. Acest lucru se datoreaza imunitatii de turma. Mai exact, cu cat sunt mai multi indivizi imuni la virusul gripal, cu atat va fi redus riscul infectiei de a se raspandi. Asa pot fi protejati, in mod special, oamenii dragi care sunt predispusi la a dezvolta forme grave ale bolii.

Surse:

https://www.insider.com/pros-and-cons-of-flu-shot
https://www.docdoc.com/medical-information/procedures/flu-shot
https://www.healthline.com/health/flu-shot-pros-and-cons

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea