Social

# temperaturi extreme #canicula romania #instabilitate atmosferica #cod portocaliu canicula # canicula bucuresti #canicula

Urmeaza zile de foc: Cod portocaliu de canicula si avertizari de furtuna

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare de tip cod portocaliu de canicula pentru sudul tarii. Codul emis afecteaza inclusiv Capitala, unde, la periferie, temperaturile vor depasi 38 de grade Celsius la umbra.

 

COD PORTOCALIU de canicula

In intervalul 29, 30, 31 iulie este in vigoare un cod portocaliu de canicula in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul Bucuresti si in sudul judetului Caras – Severin, fiind fenomene precum: val de caldura persistent si disconfort termic deosebit de accentuat.

„Pe parcursul zilelor de joi, vineri si sambata (29, 30 si 31 iulie) in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul Bucuresti si in sudul judetului Caras - Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 38 si 40 de grade.

In zilele de 1 si 2 august valul de caldura va persista in regiunile sudice si sud-estice, unde disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat.”, avertizeaza ANM.

Cod portocaliu de canicula si in Capitala. Ce temperaturi ne asteapta

Vremea se va mentine caniculara, indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, iar pana la sfarsitul saptamanii disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat. Valorile temperaturii maxime se vor situa in jurul a 38 de grade, iar temperatura minima va avea valori, in general, de 20...22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat, exceptand seara zilei de miercuri (28 iulie), cand vor fi conditii pentru fenomene asociate instabilitatii atmosferice, ce se pot concretiza indeosebi prin intensificari ale vantului si descarcari electrice.

COD GALBEN de canicula

In intervalul 28 - 31 iulie este in vigoare, pentru majoritatea tarii un cod galben de canicula, fiind vizate fenomene precum: val de caldura, disconfort termic ridicat si canicula.

„In intervalul mentionat valul de caldura va persista in cea mai mare parte a tarii, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In regiunile vestice, sudice si local in restul teritoriului va fi canicula. Temperaturile maxime se vor situa, in general, intre 34 si 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade.”, anunta ANM.

Instabilitate atmosferica

Desi cea mai mare parte a tarii este afectata de canicula si temperaturi sufocante, ANM a emis avertizari de intabilitate atmosferica pentru partea de nord si centru a tarii. Acestea se vor extinde treptat cuprinzand cea mai mare parte a teritoriului.

COD GALBEN de vreme rea

ANM a emis o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata, valabil in intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00. Va afecta nordul, centrul si estul tarii, in zonele montane si in dealurile subcarpatice.

„In intervalul mentionat, local in nordul, centrul si estul tarii, in zonele montane si in dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, izolat averse ce vor avea si caracter torential si grindina.

Astfel de fenomene vor fi si in restul teritoriului, dar pe arii mai restranse.”, anunta ANM.

COD PORTOCALIU de vreme rea

Este cod portocaliu de vijelii puternice si grindina in judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Suceava, Neamt, Bacau, Botosani, Iasi si Vaslui, in intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00.

„In judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Suceava, Neamt, Bacau, Botosani, Iasi si Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferica deosebit de accentuata. Vor fi vijelii puternice, intensificari ale vantului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descarcari electrice si grindina. Pe alocuri aversele vor fi torentiale, iar cantitatile de apa vor depasi izolat 25...30 l/mp.”, avertizeaza ANM.

Surse foto: b365.ro, meteoromania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea