Social

#boli grave #pensie de urmas #deces boli grave

Urmasii romanilor care au murit din cauza unor boli grave au dreptul la pensie de urmas

O prevedere legala, aplicata de numai un an de zile, stipuleaza ca urmasii minori ai romanilor care au murit de boli grave, boli profesionale sau au fost victime ale unor accidente de munca pot beneficia de pensie de urmas.

Pensia de urmas este valabila chiar si pentru urmasii ai caror parinti nu au mai cotizat la bugetul asigurarilor sociale. Pentru a obtine pensia de urmas, mostenitorul trebuie sa prezinte certificatul constatator al decesului, in care trebuie mentionata clar afectiunea grava care a cauzat decesul.

Reprezentantii Casei Nationale de Pensii recunosc ca sunt foarte putine persoane care stiu de existenta aceastei prevederi, votata in 2010 si aplicabila din 2011. Potrivit acestei prevederi, urmasii minori ai celor care sufera de cancer, schizofrenie si SIDA pot cere pensie de urmas pana la 26 de ani, daca studiaza si nu au un venit.

Persoanele care nu au stiut de aceasta prevedere isi pot cere dreptul si cu intarziere de cativa ani. Plata insa nu se face retroactiv de la momentul decesului, ci de cand a fost inregistrat dosarul.

Foto: protv.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea