Social

Unul din trei tineri bucuresteni a consumat droguri

Drogurile castiga tot mai mult teren pe piata din Romania. Realitatea este cu atat mai socanta cu cat peste o treime dintre tinerii bucuresteni a consumat droguri, cel putin o data. Daca se mentine aceeasi tendinta, in 2010 unul din doi tineri nu va rezista tentatiei de a incerca drogurile.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe un esantion de 1.000 de elevi si studenti din Capitala, cu varste cuprinse intre 14 si 21 de ani. Potrivit sondajului, la intrebarea „Ati consumat vreodata droguri?”, 35% dintre subiecti au raspuns afirmativ. 25% dintre cei intervievati au spus ca ar fi tentati sa consume.

De altfel, pentru 40% dintre subiectii sondajului, stupefiantele reprezinta un mijloc de recreere. Mai mult, intrebati daca drogurile usoare ar trebui legalizate, doar 35% dintre acestia s-au declarat impotriva, iar 24 la suta au preferat sa nu raspunda.

Datele rezultate din studiul facut in randul tinerilor bucuresteni sunt cu atat mai grave, cu cat se estimeaza ca „efectul tacerii” la unele intrebari sensibile atinge 10%-15%, se arata in studiul respectiv. Prin urmare, in 2010 va fi atins un procent de 50% consumatori ocazionali cu varste cuprinse intre 14 si 21 de ani, daca tinem cont de rata actuala de crestere a consumului.

In acest moment nu mai exista zone predilecte pentru consumul si distributia de droguri in Bucuresti. Consumul este raspandit atat in liceele de top, cat si in scolile industriale, ceea ce demonstreaza caracterul organizat si stabil al acestui fenomen. Singura diferenta constatata se refera la calitatea drogului: stupefiantele mai scumpe si mai pure pot fi gasite in liceele bine cotate ale Capitalei.

Studiul, realizat de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului, trage un semnal de alarma referitor la ineficienta activitatii organismelor anti- drog . Numarul traficantilor prinsi si condamnati este in prezent redus, in pofida bugetelor existente si a notorietatii unor retele si distribuitori.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea