Social

Universitatile, restante la etica

Potrivit ordinului privind promovarea eticii profesionale in universitati, publicat in "Monitorul Oficial" in vara anului trecut, toate institutiile de invatamant superior acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu aveau obligatia "de a elabora, dezbate si adopta, pana la data de 20 decembrie 2005, propriul cod de etica universitara". Unele universitati nu au adoptat codurile de etica universitara nici pana in ziua de azi. Alte universitati au aprobat codurile de etica, doar de ochii lumii.
"De avut, avem un cod de etica, l-am si trimis la minister, ca l-au solicitat... Ce contine? O sa vedeti dumneavoastra acolo, ca vi-l trimit. Oricum, am respectat toate procedurile, l-am trecut si prin Senat, am definitivat problemele... Cate pagini are? Doamna secretara, cate pagini are codul de etica? Vreo 5-6, vi-l trimit pe fax...", ne-a spus Dan Cezar Buciu, rectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (UNMB). Conform copiei trimise, codul de etica al UNMB a fost aprobat in sedinta senatului din 11 ianuarie 2006, vasazica la trei saptamani dupa data-limita, prevazuta in ordinul fostului ministru al educatiei, Mircea Miclea.
La Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, codul etic a fost dezbatut in sedinta Senatului de pe 16 decembrie 2005, dar va intra in vigoare abia in semestrul II al anului universitar 2005-2006. "E greu sa va spun ce prevede, ca nu-l am acum in fata, nu sunt la Rectorat. Dar va dau numele secretarului-sef si vi-l trimite el", ne-a declarat rectorul Tudorel Ciurea. si cei de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati au fost harnici: au adoptat codul de etica inainte de 20 decembrie. "Este deja in functiune si am si apelat la el, in cazul unui profesor al universitatii. E o chestiune marunta, n-are rost sa mediatizam. Codul nostru are vreo zece pagini si sunt multe lucruri acolo. In principiu, s-a dorit reglementarea sistemului de relatii din interiorul institutiei: relatiile dintre profesori, dintre profesori si studenti, dintre serviciul administrativ si cele doua comunitati - academica si studenteasca", a precizat rectorul Alexandru Epureanu. La Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" din Iasi, lucrurile nu erau chiar asa de clare. "Draga, m-ai surprins nepregatit. Eu cred ca l-am aprobat... Nici eu nu mai stiu, dar daca ma suni in 20 de minute, aflu...", a recunoscut, intr-o clipa de sinceritate, rectorul Nicolae Badea. S-a razgandit si ne-a dat totusi un raspuns: "Inca se mai lucreaza la el, ca erau niste probleme. De jumatate de an se tot chinuie sa-l faca: se tot aduna in sedinte, se tot discuta, ca e vorba de nuante... Vorba ceea, sunt nepoti, sunt rude, sunt prieteni, tot felul de relatii mostenite, nu vedeti ce se intampla peste tot?". "In principiu, codul e 99% gata. In urmatoarea sedinta de Senat, o sa-l aprobam. Nu ne-am inscris in termen, c-a trebuit sa impacam si capra, si varza..." Constient ca n-a prea fost pe faza, rectorul Badea nu vrea sa lase lucrurile neexplicate: "Eu nu am ocolit intrebarea, n-am dat insa un raspuns ferm, ca nu-l am nici pentru mine..."

Din codurile de etica adoptate de universitati
"In sfera relatiilor cadru didactic - student constituie incalcari ale obligatiei de integritate: pretinderea sau acceptarea de favoruri de orice natura, inclusiv sexuala, pretinderea sau acceptarea de cadouri sau alte foloase materiale, imprumutul de bani intre cadrul didactic si studenti"
Universitatea
"Babes-Bolyai", Cluj-Napoca

"Sunt interzise in incinta spatiilor de invatamant si caminelor: consumul de substante psihotrope sau bauturi alcoolice, organizarea jocurilor de noroc sau/si a pariurilor, detinerea si raspandirea de materiale pornografice. In cadrul procesului formativ, studentilor, cercetatorilor, doctoranzilor si masteranzilor le sunt interzise: copiatul sub orice forma sau favorizarea acestuia, uzul telefoanelor mobile sau a oricaror mijloace electronice in scopul fraudarii examenului, folosirea internetului in scopuri improprii sau in scopul fraudarii procesului de invatamant"
Universitatea
"1 decembrie 1918", Alba Iulia

"Nici o femeie nu poate fi defavorizata pe motiv ca este insarcinata, ca are copii in ingrijire, ca este mama singura, ca este necasatorita sau ca este divortata . Se considera forme grave de coruptie, fiind interzise urmatoarele practici: traficarea examenelor de orice fel (admitere, absolvire, examene la discipline, doctorat, vanzarea, cumpararea sau substituirea de lucrari scrise, proiecte) contra bani, obiecte sau servicii; adunarea de fonduri de la studenti pentru cadouri sau pentru acoperirea costului meselor si a bauturilor oferite cadrelor didactice care participa la examenele de licenta, la evaluarea lucrarilor de diploma, a dizertatiilor "
UMF "Victor Babes", Timisoara

Hartuirea sexuala, in topul problemelor etice din universitatile romanesti
Cu pantalonii in vine, cerand unei studente o partida de sex oral, in schimbul unor puncte in plus la nota. Asa a fost surprins, in iunie 2004, profesorul Ioan Branea, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara. La inceputul acestui an, spiritele s-au incins din nou la Timisoara: profesorul de muzica Enrico Cannata, de la Universitatea de Vest, a fost acuzat, public, de hartuire sexuala de una dintre studentele sale de la cursul de flaut. Hartuirea sexuala nu mai e de mult o noutate in universitatile romanesti. Un studiu comandat anul trecut de Ministerul Educatiei facea publice problemele etice cu care se confrunta institutiile de invatamant superior autohtone. Pe primele locuri sunt favoritismul, hartuirea sexuala pe linie ierarhica si relatiile erotice intre studenti si profesori. 17% din tinerii participanti la studiu au afirmat ca, in facultatea lor, cunosc cazuri de hartuire sexuala intre profesori si studenti/studente. In campusurile americane, hartuirea sexuala e la ordinea zilei. Aproape doua treimi din studentii americani se confrunta cu cazuri de hartuire sexuala in timpul facultatii, arata studiul "Drawing the Line: Sexual Harassment on Campus Study", initiat de American Association of University Women Educational Foundation. Majoritatea celor hartuiti lasa lucrurile asa cum sunt si nu adreseaza o plangere conducerii universitatii: 35% din studenti nu spun nimanui, nici macar colegilor.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea