Social

Un vicepremier cu planuri mari, fapte putine

Vicepremierul Gheorghe Copos (PC), ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, primeste o singura bila alba, pentru trei actiuni in care s-a implicat: elaborarea noii legi a societatilor comerciale, promovarea actului normativ privind societatile de microfinantare si capitalizarea substantiala a Eximbank, in favoarea careia a pledat in Guvern, in beneficiul exportatorilor.

Astfel, la initiativa lui Gheorghe Copos s-a constituit un grup de lucru pentru modificarea anacronicei Legi nr. 31/1991 a societatilor comerciale, in sensul crearii unui instrument de lucru flexibil, care sa instituie principiile guvernantei corporative in functionarea firmelor.

Copos trebuie sa "inghita" insa o bila neagra pentru amanarea continua a depunerii demisiei sale din Guvern, desi a fost anchetat de catre institutiile abilitate ale statului si continua sa aiba " ciocniri " cu justitia.

O alta bila neagra ii este atribuita pentru implicarea in problemele mediului de afaceri mai mult la nivel declarativ decat in registrul faptelor concrete.

Astfel, Gheorghe Copos a promovat planul de actiuni pentru dezvoltarea si consolidarea mediului de afaceri in Romania pe perioada 2005-2006, dar inchide ochii acum, cand Guvernul sau este pe cale de a aproba majorarea poverilor fiscale pentru IMM-uri.

De asemenea, ministrul de stat nu s-a preocupat prea mult de supravegherea pregatirii intreprinderilor romanesti pentru aderarea la Uniunea Europeana, momentul 1 ianuarie 2007 fiind asteptat cu groaza de multe dintre firmele autohtone, care nu se simt in stare sa faca fata puternicei concurente de pe piata comuna.

Desi a anuntat cu mare pompa o dublare a bugetului alocat sectorului IMM-urilor pentru 2006, comparativ cu 2005, Copos a omis faptul ca sumele sunt total neindestulatoare pentru intreprinzatorii care doresc sprijin din partea statului si care au ajuns sa formeze "liste de asteptare" pentru a beneficia de proiectele guvernamentale.

Vicepremierul a primit cea de-a treia bila neagra pentru acordarea unor audiente oamenilor din fotbal la Palatul Victoria. Astfel, Copos a fost surprins de jurnalisti pe 9 noiembrie anul trecut primindu-l la Guvern pe antrenorul Mircea Lucescu.
Ultima bila neagra i-a fost administrata pentru nefinalizarea modificarilor promise la legea privind aprobarea tacita.

Aceasta reglementare, indreptata impotriva birocratilor din institutiile statului , s-a dovedit nefunctionala pentru contribuabili intrucat functionarimea a gasit noi tertipuri pentru fentarea solicitantilor de avize in termenul legal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea