Social

#alimentatie #boala #roman #obezitate #obez

Un sfert dintre romani, afectati de obezitate

Un sfert dintre romani sunt obezi, iar jumatate au probleme cu greutatea arata ultimele date al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Numarul adolescentilor obezi a crescut, cauzele principale fiind junk food-ul si sedentarismul.

Nutirionistii avertizeaza ca trei sferturi dintre romani au ca singur criteriu de selectare a produselor alimentare pretul. Astfel, cele mai consumate produse de carne sunt cele ieftine, bogate in colesterol.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, a explicat pentru Gandul ca cea mai cumparata carne este cea de pui (60%). Cei mai multi cumparatori aleg insa aripioare, pipote, inimi, mai ieftine dar cu mai mult colesterol.

"Situatia este similara si in ceea ce-i priveste pe cei 25% dintre romani care aleg carnea de porc. Cel mai bine se vand coastele, spata, pieptul, produse care contin foarte multa grasime, ceea ce duce la obezitate, cresterea trigliceridelor si a colesterolului", a declarat Frumosu.

Presedintele FSIA a mai avertizat si asupra mezelurilor cu termen lung de garantie, care contin mai multi aditivi sau conservanti care, chiar daca nu sunt cancerigeni, nu sunt sanatosi in alimentatie.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ca recomanda romanilor evitarea mezelurilor cu un continut ridicat de grasime, "mai ales cele ieftine, care au in compozitia lor pana la 30% grasimi. Un procentaj mai mare de grasimi il gasim in carnati, care sunt extrem de periculosi pentru sanatatea noastra".

Datele OMS arata ca, in Romania, dintre cei peste 4,5 milioane de obezi doar 10% dintre acestia merg la un control medical . si numai un procent sunt inclusi intr-un program national de educatie impotriva obezitatii. Romania se afla pe locul trei in Uniunea Europeana la obezitate dupa Anglia si Polonia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea