Social

#ue #guantanmo #europa #acord #insulele bermude #palau

UE si SUA au semnat o declaratie de transfer a detinutilor de la Guantanamo

Ministerii de externe din Uniunea Europeana au semnat declaratie negociata cu SUA, referitoare la conditiile de transfer ale fostilor detinuti din Guantanamo in Europa.

Textul subliniaza faptul ca  "responsabilitatea principala pentru inchiderea Guantanamo si pentru gasirea unui loc de rezidenta pentru fostii detinuti revine Statelor Unite".

O nota propusa de germani si austrieci, care prevedea ca "iau nota de faptul ca Statele Unite isi recunosc responsabilitatea de a accepta anumiti detinuti dornici sa fie primiti in Statele Unite", a fost inlaturata din varianta finala a documentului.

Presedintia ceha a UE si-a exprimat increderea ca acest text semnaleaza "un nou inceput in cooperarea antiterorism pe baza valorilor comune, a dreptului international, a respectului pentru drepturile omului si statul de drept", conform Adevarul.

Franta este prima tara din Europa care a acceptat transferul unui detinut de la Guantanamo. Algerianul Lakhdar Boumediene a fost transferat in Franta impreuna cu familia sa.

SUA a reusit sa "plaseze" patru detinuti uiguri in Insulele Bermude , colonie britanica. Autoritatile de la Londra au condamnat gestul coloniei, temandu-se de un conflict international cu China care cere repatrierea acestora.

Un alt stat care a acceptat 17 detinut uiguri este republica Palau , din Pacific. Insula a primit, in schimb, din partea americanilor un ajutor de dezvoltare in valoare de 200 milioane de dolari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea