Social

UE are nevoie de o actiune externa realista

De curind, Parlamentul European a respins un amendament la raportul privind politica externa , de securitate si aparare a UE, prin care se cerea ca aceasta, in paralel cu apararea si promovarea propriilor valori, sa recunoasca si sa respecte existenta unor protagonisti ai relatiilor internationale care au alte modele de viata si organizare sociala, acceptind sa dialogheze si sa coopereze cu ei. Pentru o organizatie care glorifica toleranta , respectul diversitatii, cultura dialogului, strategia proiectelor comune, rationalismul si spiritul pozitiv, o asemenea decizie este motiv de perplexitate. Foarte caracteristica pentru starea de spirit care domina in prezent Parlamentul European, dar de loc straina si dogmatismului birocratic care tinde sa defineasca esenta actiunii externe a Comisiei Europene, ea reflecta instalarea unei nefericite mentalitati neo- conservatoare la virful UE.

Neo-conservatorismul sustine ca obiectivele si metodele oricarei actiuni externe depind de natura regimului politic care o concepe si dezvolta. In consecinta, daca europenii vor sa aiba succes in politica externa, ei ar trebui sa isi ofere parteneri avind un regim intern convenabil, respectiv bazat pe valorile europene. Asta presupune transformarea exportului de model politic sau de valori din instrument al actiunii externe europene in principala ei tinta. Cu alte cuvinte, subsumarea politicii externe europene – atita cit ea exista – ideii de interventie menita sa schimbe regimurile politice ale potentialilor parteneri externi. O atare doctrina se potriveste ca o manusa veteranilor razboiului rece, care, uitati in transeele luptei sfinte cu "imperiul raului" si fara sa observe dezideologizarea ordinii internationale, vor sa implice UE intr-o noua cruciada impotriva "celuilalt". Intr-un astfel de cadru, rusofobia si americanofobia se unesc cu prejudecatile antichineze, antisirbe sau antiiraniene.

 

Continuarea in Jurnalul National 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea