Social

#ucraina summit gaze #criza gazelor summit #ucraina rusia gaze

Ucraina pregateste un summit pe tema crizei gazului

Ucraina pregateste un summit la care vor participa sase presedinti din Europa de Est vineri, la Kiev, pentru discutii despre criza gazului .

Printre participanti se numara si liderii polonez si lituanian, a anuntat joi un purtator de cuvant al presedintiei ucrainene, relateaza AFP.

Presedintele Viktor Iuscenko asteapta "cinci omologi din Europa de Est, mai ales pe liderul polonez si pe cel lituanian, Valdas Adamkus, care au confirmat participarea", a declarat Larissa Mudrak. Ea a refuzat sa precizeze ce alti presedinti ar putea participa la summit.

Liderii vor discuta despre "securitatea energetica". Anuntul intervine in conditiile in care presedintele rus Dmitri Medvedev insista pe organizarea unui summit intre Rusia, Ucraina si UE la Moscova. "Invitatiile" au fost deja trimise, a spus joi un purtator de cuvant.

Iuscenko a repetat joi ca nu va participa "decat daca summitul va avea loc pe teritoriul european". Medvedev a fost refuzat politicos si de europeni, care considera ca s-au implicat deja prea mult in conflict.

UE se declara dispusa sa-i trimita pe ministrul ceh al industriei si pe comisarul european pentru energie la o reuniune Rusia-Ucraina "la nivel inalt", pentru "a ajuta la gasirea unui acord durabil".

Daca venirea presedintelui ucrainean la Moscova pare incerta, cea a premierului Iulia Timosenko a fost confirmata pentru sambata. Deocamdata nu sunt cunoscute modalitatile de intalnire cu premierul Vladimir Putin si daca se va ajunge pana la urma la "summitul" dorit de rusi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea