Social

#romania ucraina haga #insula serpilor #decizie haga insula

Ucraina, multumita de decizia de la Haga

Ucraina este multumita de decizia Curtii Internationale privind delimitarea platoului continental si a zonei economice exclusive intre Romania si Ucraina in Marea Neagra, a declarat pentru jurnalisti viceministrul ucrainean al afacerilor externe, Aleksandr Kupsinin.

"Este foarte important ca din relatiile romano-ucrainene a fost omisa ultima situatie problematica", a declarat el. "Linia este una de compromis, iar decizia Curtii este obligatorie pentru ambele parti", a precizat oficialul, citat de NewsIn. Kupsinin a mai spus ca este foarte importanta decizia Curtii, conform careia Insula Serpilor a fost recunoscuta drept insula cu o mare teritoriala de 12 mile marine.

In acelasi timp, el a remarcat ca Insula Serpilor nu a fost recunoscuta drept o conditie relevanta pentru extinderea zonei economice exclusive a Ucrainei. Kupsinin a mai spus ca juristii vor examina decizia Curtii si nu poate da mai multe detalii pana atunci. Curtea Internationala de Justitie de la Haga (CIJ) a dat dreptate Romaniei prin faptul ca linia de delimitare nu va fi influentata de Insula Serpilor, care are dreptul la o mare teritoriala de numai 12 mile marine, decizia fiind adoptata in unanimitate de cei 15 judecatori ai Curtii.

"Curtea a retinut deja ca Insula Serpilor nu poate fi considerata un punct de baza pentru delimitare. Curtea observa ca Insula Serpilor este situata la 20 de mile marine N fata de tarmul Ucrainei, astfel ca orice platou continental si zona exlcusiva generate de aceasta formatiune nu pot depasi efectele generate de tarmul Ucrainei in sine", a citit presedinta Curtii din concluziile care au precedat anuntarea propriu-zisa a solutiei.

In uma acestor elemente, Curtea a decis ca formatiunea Insula Serpilor sa nu influenteze linia de delimitare, care isi va urma cursul de 12 mile in jurul acesteia, asa cum ceruse Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea