Social

Trei zile cu soare, trei nopti cu ninsoare

Din cauza ninsorii abundente si a viscolului puternic din ultima noapte a lunii februarie, cinci persoane au murit in accident de masina . Meteorologii spun ca, pina simbata, vremea va fi calda dimineata si la prinz, iar seara va ninge si va fi viscol.

Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a cerut soferilor sa-si lase astazi masinile acasa si sa foloseasca mijloacele de transport in comun. In aceasta dupa-amiaza ne vom confrunta din nou cu ninsoarea si viscolul de acum doua zile, a declarat Videanu. Totodata, autoritatile au declarat ca toate cele 500 de masini de deszapezire sint pregatite sa intervina. Daca partea carosabila este ca si rezolvata, nu se poate spune acelasi lucru si despre trotuare. Nu putem face cheltuieli inutile. Stiu ca marea majoritate a zapezii este pe marginea trotuarelor. Dar trebuie sa intelegem ca iarna nu-i ca vara, a spus Videanu.

Vremea a ucis cinci persoane

Cinci persoane au murit si 29 au fost grav ranite din cauza ninsorii si a viscolului puternic din noaptea de 28 februarie-1 martie. S-au inregistrat doua decese in Cluj si doua in Ialomita, spune Dumitru Jianu, director adjunct al Politiei Rutiere Romane. Zapada cazuta din abundenta a cauzat blocarea temporara a mai multor drumuri nationale. Circulatia a fost ingreunata , mai ales in judetele Arges, Dimbovita si Buzau. Sute de masini au fost blocate ore in sir in trafic, iar mai multe tiruri au derapat. In judetul Galati, stratul de zapada a atins in unele zone 35 de centimetri. Activitatile a 18 aeroporturi sint afectate de caderile de precipitatii din zilele de marti si miercuri, iar mai multe porturi si cai navigabile sint inchise navigatiei. Meteorologii avertizeaza ca vremea va fi instabila pina simbata.

Ciclonul vinovat de inundatiile din vara s-a intors

Vremea va fi instabila pina simbata. Potrivit meteorologilor, perioadele insorite vor alterna cu innorari si precipitatii sub forma de ninsoare si lapovita pe tot teritoriul tarii. La fel ca anul trecut, avem de-a face cu influente ale ciclonului mediteranean, care a provocat seriile de inundatii. Si azi vom avea un nucleu de aer rece, dar nu va avea amploarea celui de acum doua seri, spune Timu Mihai, meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie. Totusi, temperaturile vor fi in usoara crestere, astfel ca simbata vom avea temperaturi cuprinse intre -2 si + 12 grade Celsius. Politia Rutiera recomanda soferilor ca, inainte de a porni la drum, sa curete parbrizul, geamurile laterale si luneta. De asemenea, stergatoarele de parbriz, instalatia de climatizare si de dezaburire trebuie sa functioneze normal. Prima conditie a deplasarii autovehiculului este corelarea manierei de condus cu starea carosabilului, potrivit autoritatilor. Totodata trebuie evitate frinarile si accelerarile bruste, folosindu-se cu predilectie frina de motor. In ceea ce priveste pietonii, autoritatiile le recomanda sa mearga doar pe trotuare si sa traverseze strada numai pe la locurile marcate, pe culoarea verde a semaforului electric si numai dupa ce sint siguri ca intentia lor a fost observata de catre soferi.

Bucurestiul, sub asediul zapezii

In Capitala s-au inregistrat, in noaptea de marti spre miercuri, 16 accidente soldate cu sase raniti grav . Au fost 340 de tamponari in Bucuresti, cu 50% mai mult decit intr-o zi normala. Cauza principala a fost nerespectarea regulilor de circulatie, a declarat purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Cristian Ciocanu. Cele mai afectate au fost sectoarele 1 si 5. In sectorul 1 s-au produs ambuteiaje, la Gara de Nord, unde traficul a fost paralizat timp de doua ore, si in zona Aviatorilor, unde nu s-a putut circula mai bine de o ora, explica Adriean Videanu. Cauza principala a fost traficul intens din acele zone. Pe de alta parte, in sectorul 5, condus de Marian Vanghelie, traficul a fost paralizat din cauza ca masinile de deszapezire nu au intrat pe teren.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea