Social

#cometa 45P #fenoemne astronomice #luna de zapada # eclipsa de luna

Trei fenomene astronomice in aceasta noapte, pe cerul Romaniei!

Pasionatii de astronomie vor avea trei motive de bucurie in aceasta noapte: luna „de zapada”, eclipsa de luna si “aparitia” cometei 45P, care toate in acelasi timp, relateaza Elite Daily .

Fiecare luna plina are o porecla. “Snow Moon” sau “Luna de zapada”, este luna plina din Februarie si este denumita astfel deoarece fenomenul are loc atunci cand de obicei ninge.

Anul acesta, in aceeasi noapte, va avea loc si o eclipsa de luna, care va fi vizibila de pe mai mult de patru continente, scrie space.com. La zece minute dupa ce luna plina va rasari, ea va intra in penumbra pentru patru ore. 

Eclipsa de Luna dureaza 4 ore si 23 de minute si se va vedea in intregime din Africa, Europa si Oceanul Atlantic.

Fenomenul astronomic incepe pe 11 februarie la ora 0 si 32 de minute, in acel moment Luna aflandu-se sus pe cer, inspre sud, la aproape 58° deasupra orizontului.

Pentru ca Luna nu va trece prin umbra Pamantului, ci prin penumbra, intunecarea discului nu va fi foarte mare, fiind observabila o nuanta galbuie in partea superioara a discului, in momentul maximului si 30-40 de minute inainte si dupa. Maximul se va produce la ora 2 si 44 de minute, moment in care Luna se va afla inspre sud-vest, la 47° deasupra orizontului, potrivit informatiilor de pe site-ului astro-urseanu.ro.

Tot vineri noaptea, o cometa care isi face aparitia la fiecare cinci ani si patru luni va strabate cerul. Cometa 45P, descoperita de astronomii Minoru Honda, Antonín Mrkos si Ludmila Pajdušáková, in 1948, poarta numele acum de ”Cometa de Anul Nou”. 

Sursa foto: Snopes

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea