Social

#tecerea la ora de iarna 2021 #ora de iarna 2021 #schimbarea orei #ora de iarna

Trecem la ora de iarna 2021. Cand trebuie sa dai ceasul inapoi

Romania trece la ora de iarna 2021 in ultimul weekend din luna octombrie. Acest lucru se va intampla in acest an in ziua de 30 spre 31 octombrie.

Schimbarea orei se face de doua ori pe an, in Romania. In ultimul weekend din luna octombrie, cand Romania trece la ora de iarna si in ultimul weekend din martie, cand Romania face trecerea la ora de vara.

In octombrie, trecerea la ora de iarna se face cand ceasul se da cu o ora inapoi. Anul acesta este unul dintre putinii in care aceasta tecere se face chiar in ultima zi din luna. Mai exact in noaptea de 30 spre 31 octombrie, atunci cand ora 04.00 va deveni ora 03.00.

Planurile de renuntare la schimbarea orei au cazut

Anul 2021 era ultimul an in care ar fi trebuit sa trecem la ora de iarna 2021. Planurile Uniunii Europene de a renunta la ora de vara au fost in zadar. Totul s-a intamplat dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca fiecare tara are optiunea de a renunta la schimbarea orei.

Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna 2021

Schimbarea orei duce la perturbarea ceasului biologic al multor persoane. Odata cu aceasta schimbare, in organismul uman pot interveni dereglari hormonale, mai ales in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Totodata, trecerea la ora de iarna duce la scaderea vigilentei si la oboseala accentuata. Potrivit studiilor, schimbarea orei poate afecta sanatatea mintala. Potrivit unei cercetari efectuate de oameni de stiința australieni, numarul de sinucideri este mai mare in primele saptamani dupa shimbarea orei, fata de restul anului.

Potrivit studiilor efectuate de de-a lungul timpului, trecea la ora de iarna, le poate provoca oamenilor stari de irascibilitate, tulburari de somn, cresterea nivelului de stres, perturbarea rutinei zilnice (care ne ajuta sa fim organizati si sa ne dozam energia corespunzator) si instalarea asteniei de toamna, potrivit realitatea.net.

Cand se va schimba ora in anii urmatori

Pentru urmatorii ani, trecerea la ora de vara si la ora de iarna se va face la urmatoarele date:

  • 2022 – 27 martie – 30 octombrie
  • 2023 – 26 martie – 29 octombrie
  • 2024 – 31 martie – 27 octombrie
  • 2025 – 30 martie – 26 octombrie

Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga. Romania a aderat la ora de vara in 1932.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea