Social

#tratament pentru melasma #tratament dermatologic # melasma #dermatologie #dermatolog

Tratamentul pentru melasma trebuie prescris de catre medicul dermatolog

Melasma este acea afectiune a pielii caracterizata prin aparitia unor pete hiperpigmentare inestetice care pot sa afecteze cu prioritate acele portiuni de tegument care sunt mai expuse la razele soarelui: fata, gat, umeri, decolteu.

Aceste pete pot sa fie extrem de deranjante, pot conduce la scaderea stimei de sine, ba chiar la depresii.

Cauzele aparitiei melasmei sunt numeroase, unele dintre ele inca destul de controversate:

  • excesul de substante hormonale ce se produc pe timpul sarcinii (chloasma gravidica);

  • anticonceptionale luate vreme indelungata;
  • anumite medicamente care sensibilizeaza pielea si o fac mai putin rezistenta la atacurile
  • razelor de soare (fotosensibilizante);
  • diverse disfunctii tiroidiene si ovariane;
  • agresiunea determinata de unele tipuri de cosmetice (retinoizi,acizii din peeling-uri) etc.

Conform statisticilor din strainatate, aproximativ 60% dintre femeile insarcinate si peste 30% dintre acelea care iau anticonceptionale sufera de melasma.

Mult mai intalnita la femei, melasma este frecventa in cazul acelor persoane ce locuiesc in zone mereu insorite (Australia, Asia, America Latina).

Medicii dermatologi, precum Asistent Universitar Doctor Anca Plapcianu folosesc metode diverse de tratament pentru melasma, ca de exemplu terapii cu laser, peeling-uri chimice, mezoterapia sau PRP.

Din pacate, un tratament melasma minune care sa elimine definitiv aceasta afectiune neplacuta nu exista, dar solutii eficiente pot fi gasite de catre medicii cu experienta in domeniu.

Microdermoabraziunea si peeling-ul clasic sunt cele mai utilizate in cabinetele de specialitate, dar nu singurele. In Bucuresti poti gasi dermatologi cu experienta, care pot sa ajute eficient persoanele ce sufera de aceasta afectiune a pielii, inclusiv daca boala imbraca forme recidivante.

Exista diverse creme de albire a pielii cu hidroquinona si cu acid retinoic recomandate in aceasta afectiune deranjanta a pielii care strica aspectul curat al tenului.

Indiferent de metoda aleasa, niciun tratament pentru melasma nu va fi eficient daca nu se va evita pe viitor expunerea indelungata la soare, nu se vor utiliza creme cu factor mare de protectie SPF.

Agentii de depigmentare vor trebui sa fie adaptati zonei ce urmeaza a fi depigmentata, la gradul concret de pigmentare a pielii, la modul in care petele inestetice au aparut si la vechimea acestora.

Tratamentele medicale cu laserul aduc rezultate satisfacatoare, in special in cazul persoanelor cu pielea deschisa, dar procedurile trebuie efectuate de catre un dermatolog experimentat, pentru a nu se produce mai mult rau decat bine.

Avand in vedere ca studiile arata ca expunerea la soare, modificarile hormonale si predispozitia genetica sunt categoriile principale de cauze ale aparitiei acestei afectiuni inestetice localizate la nivelul pielii, o atentie deosebita din partea segmentelor de populatie vulnerabile la eliminarea anumitor conditii favorizante pentru aparitia melasmei se impune.

 

                                                                                                                                       Advertorial 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea