Social

Traian Basescu detoneaza dosarul "Ucraina"

Traian Basescu a lansat luni seara acuzatii dure la adresa politicienilor care au semnat Tratatul cu Ucraina. Seful statului spune ca anu­mite parti ale documentului trebuiau ne­go­ciate altfel si declara ca Bucurestiul a exa­gerat in relatia cu Ucraina.

Fostul presedinte Emil Constantinescu considera ca acuzatiile lui Basescu sunt „iresponsabile". Constantinescu spune ca, seful statului provoaca un scandal fara obiect.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, ca "mai devreme sau mai tarziu va trebui sa discutam cinstit si conditiile in care politicieni romani au semnat Tratatul cu Ucraina", precizand ca "anumite zone" din document ar fi trebuit negociate altfel. Presedintele a mai spus ca Bucurestiul a exagerat in relatia Ucraina.

"Nu as vrea sa spun ca am exagerat putin, iar azi cei care au exagerat mai au si gura mare si semnau tratate cu Ucraina dictate de Kiev, stii, in postura de slugi absolute", a acuzat presedintele Basescu.

"Daca ai un subiect pe care nu te intelegi, il scoti din Tratat, dar nu il semnezi impotriva interesului national. Aici vom discuta si cu marii fosti ministri de externe care astazi dau lectii, dar nu au fost capabili sa-si apere interesul national", a adaugat Basescu, fara sa precizeze la cine se refera.

Constantinescu: „Basescu provoaca un scandal fara obiect"

Fostul presedinte Emil Constantinescu considera ca acuzatiile aduse de catre seful statului celor care au semnat Tratatul cu Ucraina sunt „iresponsabile".

„Problema delimitarii platoului continental si a zonei economice nu fac parte din tratat, ci din anexe, care sunt supuse negocierii. Domnul Basescu a prezentat o informatie falsa", ne-a declarat Emil Constantinescu.

El ii reproseaza actualului presedinte „incompetenta in probleme elementare de politica externa", reamintindu-i ca Tratatul cu Ucraina a fost incheiat pe o perioada de 10 ani.

„Documentul si-a incheiat valabilitatea in 2007. Cu un an inainte, in 2006, presedintele Traian Basescu a avut posibilitatea sa denunte Tratatul si sa-l renegocieze, daca domnia sa considera ca acesta nu slujeste intereselor Romaniei. De asemenea, avea ocazia – pe care o are si acum – de a negocia aceste prevederi din anexa , care nu au fost incheiate prin tratat in niciun fel", spune Constantinescu.

El sustine ca presedintele Basescu ori nu stie despre ce vorbeste, ori stie despre ce vorbeste si, in mod demagogic si populist, incearca sa obtina avantaje personale in dauna interesului national, provocand un scandal fara obiect, exact inaintea summitului.

Acordul conex, cheia problemei

Tratatul politic de baza cu Ucraina contine un acord conex, semnat pe 2 iunie 1997 la Kiev. La punctul 2 se stipuleaza ca Guvernele Ucrainei si Romaniei vor garanta dreptul de tranzit liber spre Marea Neagra pentru navele sub pavilioanele lor nationale, pe canalele bratului Chilia, care, in concordanta cu legislatia, sunt deschise pentru navigare.

La punctul 3 se arata ca guvernul ucrainean se angajeaza, printre altele, sa nu instaleze aparatura ofensiva pe Insula Serpilor , care "apartine Ucrainei".

Adrian Severin : „Pentru Basescu, politica externa este o unealta de propaganda"

"Pentru domnul Basescu, politica externa nu este sinteza intereselor nationale si instrumentul promovarii acestora, ci o unealta de propaganda electorala interna", declara raportorul PE pentru Ucraina, Adrian Severin, intr-un comunicat remis marti la Bruxelles ca raspuns la afirmatiile presedintelui.

"Tratatul cu Ucraina a avut o valabilitate de numai 10 ani cu posibilitate de prelungire", precizeaza Severin. "Astfel, Tratatul a expirat in anul 2007, domnul Basescu avand posibilitatea, la incetarea acestuia, sa decida terminarea tratatului, prin notificarea optiunii de a nu-l prelungi", arata Adrian Severin.

El considera ca afir­matiile presedintelui sunt dema­gogice, nefondate si "profund daunatoare Ro­ma­niei atat in relatia cu aceasta tara (Ucraina - n.red.), cat si cu aliatii sai euroatlantici". (Mihaela Gherghisan, Bruxelles)

Cristian Diaconescu: „Problemele sensibile urmau sa se stabileasca prin acte separate"

Cristian Diaconescu, ne­gociatorul-sef pentru Tra­tatul privind regi­mul frontierei de stat romano-ucraineana, dezvaluie o parte din culisele relatiei cu Ucraina. "In 1997, inainte de Summitul de la Madrid, am incheiat un Tratat Politic de Baza cu Ucraina.

Este general in termeni, tipic element juridic la Est. Interesant este un acord conex, facut prin schimb de scrisori intre Buteiko, ministrul de externe la acea data, si Adrian Severin. Este anexa la Tratatul Politic de baza si are forta juridica exact ca si principalul.

Insula Serpilor era data la URSS printr-un proces-verbal care nu avea forta juridica si putea fi usor contestat. Prin acordul conex, practic, problemele sensibile in litigiu, delimitarea, frontiera de la nord coborand pana la Canal si ulterior la mare urmau sa se stabileasca prin acte separate", afirma Diaconescu. El spune ca „dupa ce am inceput negocierile am reusit, abia in 2003, sa facem numai frontiera pe uscat".


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea