Social

#sfantul dumitru #traditii #superstitii

Traditii si superstitii de Sfantul Dumitru! Ce este musai sa faci astazi

Crestinii il sarbatoresc astazi si maine pe Sfantul Dumitru. Aceasta sarbatoare vine cu o serie de traditii si superstitii stravechi, care inca sunt tinute cu sfintenie de cei credinciosi.

Sfantul Dumitru mai este cunoscut in popor si ca Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Acesta a fost un invatator al credintei lui Iisus Hristos, din secolul al III-lea. In popor se spune ca Sfantul Dumitru este cel care usuca toate plantele si desfrunzeste padurile, fiind cel care "descuie iarna".

In aceasta zi femeile impart covrigi si roade specifice toamnei: nuci, mere, struguri si prune uscate persoanelor care sar peste foc.

Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Ziua Soroacelor. Este important ca aceasta zi sa te gaseasca cu toate datoriile si imprumuturile din ultima jumatate de an achitate. In caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.

Tot astazi, fetele necasatorite pot afla numarul petitorilor care le vor trece pragul casei pentru a le cere mana. Tinerele trebuie sa duca la Biserica un manunchi de busuioc, iar dupa ce este sfintit de preot sa il agate la o oglinda. Se spune ca numarul petitorilor este egal cu cel al persoanelor care observa busuiocul atarnat de oglinda.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor. In aceasta zi, ciobanii asaza isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra, potrivit romaniatv.net.

Tot in noaptea de Sfantul Dumitru trebuie urmarit si cerul. Daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra si cu multa zapada.

Se mai spune si ca cei care vor pazi cu sfintenie aceasta sarbatoare vor fi feriti de boli si ghinion.

Sursa foto: jurnalulnational.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea