Social

#superstitii Ignat #tradutii Ignat #ignat #pomana porcului

Traditii si superstitii de Ignat! Ce risti daca muncesti astazi

In traditia populara, ziua de 20 decembrie este cunoscuta si sub numele de „Ignatul porcilor”! Este ziua cand multi romani, mai ales din mediul rural, sacrifica porcul pentru masa de Craciun si celelalte sarbatori care urmeaza pana la Sfantul Ion.

Ritualul sacrificarii porcului in preajma sarbatorilor Craciunului aminteste de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) in perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. intr-un moment cum este cel de la cumpana dintre vechiul an si cel nou se miza pe functia regeneratoare a sacrificiului. Prin acest sacrificiu, o noua viata se naste, aceea a noului an. in credinta vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinitatii intunericului, care slabea puterea Soarelui in cea mai scurta zi a anului, la solstitiul de iarna. Pentru a veni in ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci.

In ziua de Ignat, gospodina se trezește de dimineata si incepe pregatirile. Mai intai, purifica locul unde are loc sacrificarea porcului prin tamaierea și prin stropirea acelui spațiu. De menționat ca sacrificarea porcului se implinește in anumite ore ale zilei: dupa rasaritul soarelui sau inainte de apus.

in anumite zone le tarii este obiceiul ca stapanul casei sa ia din sangele scurs din porc si sa deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca acestia sa creasca rumeni si sanatosi.

Barbatii sunt cei care se ocupa de sacrificarea animalului, iar traditia cere ca acela care taie porcul sa fie un om curat, care inainte de sacrificiu trebuie sa mearga la Biserica, sa se spovedeasca, parintele iertandu-i si pacatul uciderii porcului. in unele regiuni chiar si gospodaria este sfintita inainte de sacrificare.

Traditia spune ca in ziua de Ignat nu este permisa nicio alta activitate. Se credea ca prestarea oricarei alte munci – spalatul rufelor, cusutul, maturatul casei – atragea dupa sine pedepsirea celor care incalcau normele sarbatoririi, cine lucreaza de Ignat va suferi de convulsii, dureri de cap si ameteli.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea