Social

# anul nou 2017 #revelion 2017 #superstitii anul nou #traditii anul nou

Traditii si superstitii de Anul Nou. Ce sa faci ca sa ai noroc cu carul in 2017!

Trecerea dintre ani a fost incarcata de-a lungul timpului cu multe semnificatii pe care oamenii le-au transformat in superstitii si chiar obiceiuri. Acum, nu prea mai este o persoana care sa nu-si puna o dorinta la inceput de an. Se crede ca Anul Nou are puterea sa faca posibile toate lucrurile inca neimplinite.

Romanii nu se dezmint nici ei de aceste superstitii. Acestea incep, bineinteles, cu cele legate de masa dintre ani sau de cea din prima zi a lui ianuarie. Astfel, conform credintelor, este bine sa mananci peste pentru a putea trece mai usor peste problemele cotidiene, fiind agil si maleabil precum un peste. Nici nu e greu sa faci acest lucru, mai ales cand ai la indemana produse usor de pregatit si foarte gustoase. Din continutul unei conserve Eva sardine in ulei amestecat cu putin unt si nuci macinate rezulta o delicioasa pasta tartinabila. Eva ton in suc propriu se va dovedi, la randu-i, o excelenta alegere pentru o salata usoara cu porumb, masline si frunze de spanac. Tot ca ritual al mesei, oamenii mananca struguri sau stafide in seara de Revelion pentru a avea bani in anul urmator.

Superstitii pentru un an mai bun

Pentru ca romanii cred foarte mult in superstitii, asociind Anul Nou cu un inceput de drum, ei dau crezare si pun in practica o multime de ritualuri care le vor aduce bani, sanatate si fericire. Ei cred ca e bine sa faci mult zgomot in seara de 31 decembrie pentru a alunga spiritele rele. Inainte, tinerii satului trosneau din bice in timp ce colindau, iar in prezent se folosesc artificii si petarde pentru acelasi lucru. De Anul Nou, este bine sa porti bani la tine pentru prosperitate, dar sa nu cumva sa ai datorii pentru ca asa va fi intregul an urmator. Tot atunci, este bine sa imbraci ceva nou pentru schimbare, de preferat rosu pentru a fi aparat de spiritele malefice. Sa-ti intre prima data un barbat in casa in prima zi din an inseamna protectie, iar daca vei deschide larg usile si ferestrele, vei alunga din camin toate spiritele rele. Aprinde o lumanare in seara trecerii dintre ani pentru un an luminos si pune-ti o dorinta! Va primi toata puterea si binecuvantarea de a se indeplini, daca o vei pastra secreta.

Traditii mai vechi si mai noi, la trecerea dintre ani

Sfantul Vasile, primul din an, este perceput de multi ca fiind primul petrecaret, dar el este si aparatorul crestinilor, pazitorul de duhuri rele. De aceea, se pare ca prima zi din an e propice practicilor magice. Tot magic este si efectul textelor pe care oamenii le ureaza prin Plugusor, Plugul cel Mare, Vasilica sau Semanat, acestea facand referire la fundamentul vietii omului simplu de la tara. Cu o valoare colectiva puternica sunt si urarile Sorcovei si ale cantecelor de Sfantul Vasile, care aduna speranta de bunastare materiala si fizica.

In satele bucovinene se obisnuieste ca oamenii sa umble in ceata, mascati in urs, capra, cerbi, draci si alte personaje. Dupa lasarea serii, ceata se imparte in grupuri mici care merg din casa in casa, pana la rasaritul soarelui. Umblatul cu Capra tine, de regula, de la Craciun pana la Anul Nou. Prin masti sunt evocate personaje biblice, sub aspectul animalelor, numele ritualului fiind diferit de la o regiune la alta: cerb in Hunedoara, capra sau turca in Moldova si in Ardeal, borita (de la bour) in Transilvania de sud. In Muntenia si Oltenia, capra este denumita ''brezaia'' (masca fiind pestrita), si se practica mai ales de Anul Nou.

In Mehedinti, in Ajunul Anului Nou, parintii duc copiii la moasa, si pregatesc colaci impodobiti cu banuti. Copiii de pana la un an sunt trecuti prin acesti colaci de trei ori si sunt ridicati spre grinda casei cu urari specifice.

Se zice ca este bine sa bei mult vin in ziua Sfantului Vasile, credinta fiind ca atat vin cat va bea omul, atat sange va avea in obraz tot anul. De asemenea, oamenii pun la fereastra felii de cepe pentru a vedea cum va fi vremea in anul cel nou!

Cum e prima zi din an, asa vor fi toate: bune sau rele, asa ca fii in prima zi cum vrei sa fii tot anul!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea