Social

#a treia zi de paste #Saptamana Luminata #obiceiuri #traditii

Traditii in Saptamana Luminata. Ai voie sa faci curat sau sa speli in a treia zi de Paste?

 

Ziua de marti este a treia zi de Paste, de care multi au tendinta sa uite, dat fiind faptul ca doar a doua zi, cea de luni, este libera de la stat. In Martea Alba din Saptamana Luminata nu se lucreaza, insa, conform credintelor si traditiilor populare, care inca sunt respectate de multi cu sfintenie. Cel mai mare pacat pe care il poti face in aceasta zi este sa speli rufe sau sa dai cu matura.

De ce nu se spala in Martea Luminata

Traditia spune ca si a treia zi de Paste trebuie cinstita ca o zi de sarbatoare. Prin urmare, nu se fac lucruri care de obicei nu se fac la zile sfinte: nu se coase, nu se calca, nu se face curat si nu se spala rufe; multe gospodine au tendinta sa uite ca si Martea Alba este o zi de sarbatoare si sa spele repede, de mana sau la masina, o fata de masa patata in ziua de Paste sau cateva haine care s-au adunat in cosul de rufe.

Martea Alba este ultima zi de sarbatorire a Pastelui

In ultima zi de Paste, in unele zone din tara se obisnuieste ca finii sa mearga la nasi si sa le daruiasca pasca si colaci.

De asemenea, ouale se ciocnesc dos in dos, iar vizitele facute rudelor in prima zi de Paste se intorc in Martea Luminata.

Femeile este bine sa dea de pomana pasca si vinul rosu ramase de la masa de Paste.

De miercuri se poate incepe munca la camp, insa doar barbatii au voie sa faca treaba. Joia se cinstesc gradinile si holdele, iar vineri, in ziua Izvorului Tamaduirii, preotii sfintesc apele si se prepara Aghiasma Mica, pe care credinciosii o vor lua acasa.

In Saptamana Luminata nu se tine post

Saptamana de dupa Invierea Domnului este una de bucurie si sarbatoare si este incarcata de traditii si obiceiuri. Spre deosebire de restul saptamanilor din an, cand miercurea si vinerea sunt zile de post, acum aceasta practica este interzisa, iar zilele sunt marcate cu harti in calendarul ortodox. Un alt obicei eludat in aceasta saptamana este ingenuncherea in biserica in timpul slujbelor; tot acum Uşile Împărăteşti stau deschise in permanenta, iar toţi cei ce merg la biserica pot privi in Sfantul Altar.

Despre cei care mor in Saptamana Luminata se spune ca ajung direct in Rai, fara Judecata de Apoi, deoarece portile acestuia sunt deschise pana in Duminica Tomii, prima duminica de dupa Paste. Slujbele de inmormantare au un alt ritual in aceasta saptamana, in loc de "Vesnica Pomenire" preotii intonand Canonul Invierii Domnului si "Hristos a Inviat". In Sambata Luminata nu se fac parastase.

Foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea