Social

#obiceiuri Sfantul Vasile #Sfantul Vasile cel Mare #traditii Sfantul Vasile #sfantul vasile

Traditii de Sfantul Vasile, ca sa-ti mearga bine tot anul!

In prima zi din an, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe marele ierarh Vasile ce Mare, episcop de Cezareea, unul dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii Ortodoxe si, in acelasi timp, primul ierarh care a intemeiat, pe langa biserici, spitale si aziluri pentru saraci. 600.000 de romani ii poarta numele!


Traditia populara spune ca in dimineata zilei Sfantului Vasile, daca, dupa ce te speli pe fata, te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos in tot anul.

Prima persoana care trebuie sa-ti intre in casa astazi trebuie sa fie un barbat. Batranii spun ca anul iti va fi bogat sau sarac, in functie de situatia materiala a acestui musafir.

Pe 1 ianuarie, fetele nemaritate impletesc crengute de mar, pe care atarna busuioc, o batista, o para argintata, un sir de margele si un inel. Apoi ascund aceste crengute afara. Se spune ca, daca a doua zi, gasesc aceste impletituri acoperite cu bruma, se vor marita cu un om bogat. in caz contrar, se vor casatori cu un om sarac.

In ziua de Sfantul Vasile e bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unui om sarac, ca sa ai noroc tot anul.

Incearca sa nu dormi de Sfantul Vasile cel Mare, caci risti sa fii lenes tot anul.

Sursa foto: crestinortodox.ro

 

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea