Social

# superstitii sf maria # traditia sf maria #adormirea maicii domnului #sfanta maria

Traditii de Sfanta Maria Mare. Ce trebuie sa faci sa ai noroc

Astazi, crestinii ortodocsi praznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare. Dupa un post de doua saptamani, maine se reia sezonul de nunti. Insa, ca fetele si mamele sa aiba noroc, traditia spune ca ar trebui sa respecte niste traditii vechi. 

In dimineata praznicului, femeile duc la biserica fructe: struguri, prune si faguri de miere pentru a fi slujite de preot. Dupa slujba inchinata praznicului, ofrandele sunt sfintite si se dau de pomana saracilor in memoria rudelor decedate.

In ziua de Sfanta Marie Mare se culege din paduri navalnicul, o planta cunoscuta indeosebi de femeile mai in varsta. Planta este daruita fetelor pentru a atrage petitorii si pentru ca ele sa aiba noroc sa se casatoreasca cu un baiat gospodar si iubitor. Tot de Sântămaria Mare se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie, şi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerându-se că apoi sunt bune de leac.

In traditia populara, pana maine, 16 august, femeile insarcinate respecta o datina numita "cercurile Maicii Domnului". In aceste zile, pentru ca Maica Domnului sa le ajute si sa le protejeze sa nasca fara probleme prunci sanatosi, viitoarele mame nu au voie sa munceasca deloc. 

La ţară se obişnuieşte ca de Sântămaria Mare să fie angajaţi pândarii în vii şi să fie "legat" ciocul păsărilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua poamă.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea