Social

#sf ilie #traditii sf ilie # onomastica sf ilie #obiceiuri sf ilie

Traditii de Sf. Ilie: ce este interzis sa faci azi!

Sfantul Ilie este una dintre cele mai importante figuri ale crestinatatii, de numele sau fiind legate multe legende. 

In traditia populara, se spune ca Sfantul Ilie a savarsit multe pacate pe pamant, cel mai mare fiind uciderea parintilor sai, pacate pe care le-a ispasit. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut in randul sfintilor si l-a urcat la cer intr-o trasura cu roti de foc, trasa de cai albi inaripati. In aceasta zi, el cutreiera norii, fulgera si trasneste pentru a-i pedepsi pe dracii care l-au indemnat la pacat. Diavolii fug pe pamant, pentru a se ascunde de furia Sfantului Ilie, iar de aceea se spune ca, daca te prinde ploaia pe camp, sa nu te adapostesti ca sa nu te trasneasca Sf. Ilie. 

Potrivit traditiei populare, oamenilor nu le este frica de nicio sarbatoare ca de cea a Sfantului Ilie, surugiul lui Dumnezeu. Se spune ca in ziua sa de hram se deschide cerul, iar el apare intr-un car de foc. 

Ce nu ai voie sa faci de Sfantul Ilie: 

- daca in ziua de Sfantul Ilie este furtuna, nu trebuie sa se deschida usile sau geamurile casei, ca nu cumva sa se ascunda vreun diavol ce fuge de furia Sfantului.

- in unele zone din Moldova, se mananca grau nou fiert, cu miere. Daca graul nu a fost treierat pana in ajunul acestui praznic, femeile isi pun hainele de sarbatoare si merg sa secere cativa snopi de grau pe care apoi ii scutura de boabe, piseaza graul si il fierb pentru a-l consuma cu miere.

- in alte zone se mananca fructe proaspete, pentru a fi sanatos tot anul ce va urma. Merele nu se consuma decat dupa ce au fost duse la biserica. Merele sfintite vor deveni de aur pe lumea cealalta.

- in dimineata acestei zile se culeg plante de leac, in special busuioc, care se pune la uscat in podurile caselor, sub stresini sau in camari. Tot acum se culeg si plantele intrebuintate la vraji si farmece.

- in aceasta zi nu se lucreaza de teama de trasnete, ploaie, grindina.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea