Social

#zapada #cadouri #mos nicolae #daruri #traditii #mos craciun

Traditii de Mos Nicolae

Ai fost sau nu cuminte in acest an? Cu ce iti umple Mosul ghetutele, cu dulciuri sau cu nuieluse? Afla mai jos cum trebuie sa te pregatesti pentru venirea mosului si care sutn traditiile acestei sarbatori.


Cine a fost Mos Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul al III-lea in Patara, un sat din Turcia si este cunoscut pentru darurile si donatiile pe care le-a facut in timpul vietii. Si-a dedicat intreaga viata copiilor si oamenilor nevoiasi. Este cunoscut si ca protector al fetelor fara zestre.

A murit pe 6 decembrie si a fost inmormantat in catedrala din Mira, care ii poarta numele, iar aniversarea mortii sale a devenit o sarbatoare, in special pentru copii.

Din veacul al XIX-lea, mana dreapta a Sfantului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti.


Traditii de Mos Nicolae

Traditia populara spune ca iarna incepe cu adevarat de Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie, atunci cand isi scutura barba sfantul, incepe sa ninga. De Sfantul Nicolae se poate prezice si vremea pe anul viitor. Se pun ramuri tinere de pomi fructiferi in apa, iar daca acestea infloresc pana la Anul Nou, se spune ca va veni un an roditor.

In Ardeal, Sfantul Nicolae este o sarbatoare foarte importanta, care reuneste familiile. Pentru fetele de maritat este in special o ocazie buna de a-si gasi sortitul. Fetele se aduna in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae si fac placinte pentru flacaii care vor veni si vor da startul petrecerii.

Insa, cea mai cunoscuta traditie de Sfantul Nicolae este curatarea ghetutelor si asezarea lor la usa sau geam. In noaptea de Sfantul Nicolae, mosul vine si lasa copiilor cuminti dulciuri, iar celor neascultatori nuieluse.

Traditia spune ca Mos Nicolae, care este diferit de Mos Craciun, nu se arata niciodata. El aduce, odata cu darurile, si crengute argintii sau multicolore.

De Sfantul Nicolae este bine ca un bulgare din prima zapada sa fie adus in casa si pus intr-un vas. Dupa ce se topeste, apa rezultata se pune in vazele cu flori, pentru a trece cu bine iarna.

Sursa foto: Craciun-poze.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea